Nova Evropa

постоје економски предувети за њу; тек кад успемо да коначно средимо државне финансије, и кад наша трговинска, односно платежна, биланла буде активна, можемо са сигурношћу рачунати да ће стабилизација вадлуте коначно и успети. Према томе, и у самом интересу наше валутне политике, наша, опћа. привредна политика. мора бити тако оријентирана, да, омогућује максимум производње и максимум експорта, а да по могућности отежава мпорт иноземне робе, уколико наравно тај импорт не служи за појачање домаће продукције и за иначе важне потребе. Зајмови, и разне административне мере, могу само да за кратко време делују на развитак курса сваке па и наше валуте. Ако се потраживање за девизама у задње доба хонорира за самих 10 или 20%, зар онда ти курсеви, па били они макако повољни, имају икако реално и, што је. главно, дуготрајно значење

Управници наше привредне политике имају данас надасве једну веома, тешку задаћу. Једна погрешка, па ма учињена н у најбољој намери, може да има фаталне последице за нашу целокупну привреду.

Иво Белин.

Индустрија Словеначке.

Индустрија је за Словенију од особите економске важности, будући да је Словенија по својој аграрној продукцији пасивна земља, која мора велик део животних намирница, да увози и купује; а задаћа је индустрије, обрта, и трговине, у нашој земљи, да својом продукцијом и својим меркантилним радом попуне осетљиви привредни недостатак.

Индустрија је, осим тога, од прворедног значаја за Словенију, зато што даје посла великом броју радника и чиновника, осигуравајући им трајну зараду. Она је, услед тога, и важан господарски фактор за целину, јер спречава свобу из државе. У Словенији је постојала у народу, услед несташице зараде у пољоделству и оскудице земље уопће, трајно велика диспозиција да, се сели у Америку те да тамо тражи хлеба; важно је, дакле, у народно-политичком погледу, ако напредак и успевање индустрије у Оловенији може да пружи народу згоду за рад, те да тимв задржи немило одлажење наших људи у иноземство. Овоба народа била, је опасност у надијоналном погледу већ и за старог режима, и добар је део исељеника, већ у првом колену изгубљен за наш народ; у нашој новој држави, у којој Словенија као крајњи северни сектор граничи с Аустријом у широком пасу, постоји нарочита и стална опасност, да св народ сели у Аустрију и Немачку, где може да нађе зараде у тамошњим великим индустријама. Позива има из иноземства увек доста, будући да, је наш човек познат као раден, те као послушан и штедљив радник.

Индустрија у Оловенији има, већ своје традиције, — она је један утврђен господарски фактор. А како је индустрија најважнији фактор за државне и аутономне финансије, то и држава има, поглавито с обзиром на своје порезе, сав интерес у томе да индустрија напредује. Чим се проведе нова, администрација, те добијемо обласну управу, биће од одлучне важности за Словенију да индустрија коракне

259