Nova Evropa

конфликт не постоји између нас и Италије... И када Рим ових дана, буде објавио анексију Ријеке, имамо још два средства за одбрану наших угрожених права: арбитражу председника швајцарске републике, и пренос парнице на Лигу Народа.

Наш спор с Италијом добио је дакле нов обрт. Хоће ли тај обрт бити повољан по нас п задовољити наше народне аспирације, то је друго питање. Како се догађаји развијају, и како се владини кругови понашају, скептична се прогноза, намеће. Изгледа, да је главна, дипломатска, битка изгубљена, и да ће се цео спор свести на реванш Историје. Остаје једно питање да, се расветли: коме припада заслуга, за регистровање Рапалског Уговора код Лиге Народа. Г. Нинчић је представио у „Женеви то регистровање као свој лични успех, и примао честитања; и изјавио једној високој личности, да то не би била његова прва дипломатска победа, када би имао одрешене руке у вођењу спољне политике. Међутим, страни листови и кругови блиски влади тврде да иницијатива за регистровање Уговора припада Поенкареу и Пашићу. Где је истиназ Не знамо, јер нисмо посвећени у дубље тајне Ристићева Дома. Али можемо поуздано рећи, да савети и сугестије T. Бенеша, нису били без утицаја на регистровање Уговора. У исто време искрено желимо, да, ривалитет између старога, и младога, шефа. наше спољне политике нестане, јер он чини рђав утисак и слаби наш положај споља. Он је исто тако штетан по државне интересе као негдашњи ривалитет између Г. Пашића и Г. Трумбића. Јединство је неопходан услов сваке добре спољне службе.

Извештај о раду Савета. — Оваке године Савет подноси Скупштини извештај о свом раду. Циљ тог извештаја је да делегати изнесу своја мишљења. Дискусија, је увек занимљива. Једни величају заслуге Лиге Народа, други истичу њене слабе стране. Наравно, број првих је далеко већи. Једни говоре искључиво за галерију, други искључиво за владу која, их шаље у Женеву, и којој подносе свој извештај. Мали је број беседника, који продиру у суштину проблема, те који чине корисне предлоге.

Највећа, заслуга, Лиге Народа. за последњу годину је реконструкција, Аустрије. Зато су делегати похитали да изразе своје задовољство и да упуте своје комплименте на адресу Савета. Сви су доказивали, да је Лига спасла. Аустрију. Цимерман, главни комесар Лиге у Бечу, затим Адор, и5вестилацд Скупштине, изјавили су да, је данас аустријска круна здрава и стабилна монета у Европи. Аното одаје почаст Сајпелу, »чије је име записано у историји света«. Лорд Роберт Сесил, Едварде, Политис, и други, истичу дух пожртвовања и диспиплину аустријског народа. На све те љубазне и куртоазне речи захвалио је професор Менедорф, шеф аустријске делегације. — Међународни зајам од 650 милијона златних крупна, које је Беч закључио под гаранцијом Лиге Народа, сав је скоро уписан. Поред десет европских држава, непосредно заинтересованих, Америка, је такође ангажовала знатну суму. Часада економско-финансијеко стање Аустрије је повољно. Обустава инфладије, штедња, редукција министарстава, и чиновника, солидна финансијска контрола, дали су лепе резултате. Ипак, две-три чињенице помрачавају успех зајма код Лиге Народа: беспослица, дефицит за последњи месец (од 268 милијарде папирних круна), и пад марке који отежава индустријску конкуренцију са Немачком.

383