Nova Evropa

владе. Тако је кандилован и изабран. Његова, је улога била да штеди и козу и купус. И Г. Нинчић је ту улогу одиграо са прилично вештине и такта.

Народне мањине. — Ове године измењена је процедура. за заштиту надијоналних мањина. Досада, петиције од стране народних мањина упућиване су преко дотичних влада Савету, а овај је своје одлуке достављао свима, члановима. Лиге Народа. Одсада, те петиције повераваће се искључиво члановима, Савета. Ипак, сваки члан Лиге, ако се интересује за. извесну петицију, може је тражити и добити од Секретаријата. Нова, процедура је краћа, и задовољава све државе које имају народне мањине, сем Бугарске и Мађарске.

Саобраћај Транзит. Хигијена. — Техничко одељење Лиге Народа претрпано је пословима. Одлуке донесене на конференцијама. у Барцелони и Ђенови полако се извршују. Према извештају комисије, саобраћај у Западној Европи може се сматрати као нормалан; у Централној и Источној Европи као знатно побољшан. Ипак, услед валутне и кредитне криве, поједине државе не могу још да заведу бољи саобраћај и бољи транзит. За. 15. новембра, заказана, је још једна конференција, на. којој ће ге претресати царинске формалности, и израдити пројекат о међународној жељезничкој конвенцији.

Што се тиче хигијенског одсека при Лиги Народа, од привременог он постаје сталан. Покушај да се створи један интернацијоналан хигијенски центар за све земље, није уродио плодом. Важне организације, као »Међународни Офис Јавне Хигијене« у Паризу, Рокфелеров »International Health Board«, xohe да очувају своју традицију и своју независност; али пристају на сарадњу са хигијенским одсеком Лиге Народа, и на узајамну измену публикација. У науци, као и у политици, централизам не загрева. духове, јер ствара бирократизам.

Опијум. Бело робље. Руске избеглице. Бој-скаути. — Пета, комисија, која проучава, друштвена, и хумана питања, и у којој васедају и жене, највише ради. Већ три године она, тражи да, се међународним законодавством регулише производња и продаја опијума. Америке, суделује такође у раду те комисије. Нажалост, успех је врло слаб. Конвенција опијума од 1912 године ратификована је само од неколико држава. Исту судбину претрпео је и статут који заводи контролу извоза и увоза опијума. "To долази отуда што трговина са наркотичним лековима доноси огромне приходе, баш као и продаја алкохола. Ипак, све су државе у прин-

ципу сагласне, да опијум као и кокајин имају да се употребе искључиво У научне и медицинске сврхе. |

Трговина белим робљем задаје такође озбиљне бриге. Скупштина, је одлучила: да државне власти заштите проститутке у јавним кућама, и да им загарантују потпуну слободу; да се женско особље спреми и употреби у полицији за сузбијање блуда; да један комитет стручњака проучи у свима земљама трговину (белим робљем, и поднесе извештај идућој Скупштини.

385