Nova Evropa

новаца%« Ако кажеш да нема новаца, сваки ће ти прави Американац, био рођен овдје или друговдје, сасвим природно одговорити: »Тај није паметан«. Кад нема, новаца не може бити паметан, јер ко је одиста, паметан тај — прави новаца. А кад би био паметан и не би правио новаца, — чему му онда памет“ То је тако јасно и природно пустоловном уму да он друкчије им не може да мисли, и свако му је друго објашњавање смијешно.

По себи долази да. пустолов, у тежњи, у трци, за новцем, не бира средства с помоћу којих ће до њега. доћи. Није он, на дну, гори и покваренији од осталог свијета, али он је пустолов. Он свему пркоси, све изазивље, све смије. Зашто би, иначе, био дошао у Америкуз А онда, средина, боље ређи вијавица, у којој се налази, сва је такова. Ако се не усуди он, хоће други! Шта. му користи имати скрупула, и танкоћутностиз Да, му се други смију! Околина никада. не пита: како си направио новацад — него: да ли их имаш Новац изравнава, уљепшава, и пере — све. Што га више имаш, тим боље. Што си се више дрзнуо да, га више стекнеш, тим два пута. боље. Ту нема, никакове срамоте; напротив, сви завиде твојој »ваљаности«, и диве ти се. Срамота, је само — неуспјети.

Све ово не значи, да у Америци свак краде и вара. То није потребно, а није увијек ни профитабилно; нити се увијек може. Има послова, којима, се поштење исплаћује-боље од сваке крађе и преваре. Али ако пустолов на поштен начин не може да направи новада, он ће се дрзнути да их прави на. полупоштен начин; а ако ни тако не иде, он ће покушати и на непоштен начин, истом смјелошћу — и већом! — него ли да ради на најпоштенији начин. Пословни дијелови америчких градова саме су кошнице најразновренијих и најљепших »ојНсе«-а. Има, »облакодера« у којима има на, стотине, и на хиљаде, такових »отсе«-а. Ови ти »офиси« изгледају једнако, само што једни раде поштено, други легитимно, трећи полупоштено, а, четврти на чисту превару. Око »Маш Зфеевс-а у Њујорку, у чикашком »Јоор«-у, има, на хиљаде фирама које послују У самој превари. Превара, почиње често већ са самим именом. Фирма, се, напримјер, зове ВаКег 2 Со, или Јоћзоп # Зтавћ, а у њима нема, ни једног Бекера, Џонсона, или Смита, нити друга, (Со). Фирма се бави са, педесет послова, од којих ниједан не постоји; она даје посла спретним и подузетним Талијанима, Русима, Маџарима, Литвинцима, Србохрватима, итд, који залазе међу своје неуке земљаке да им нуде на продају земљишта, — која не постоје, и куће — које не постоје; затим, дионице петролејских друштава, златних, сребрних, и бакрених мајдана, који сви не постоје; и тако редом. Неуки пустолови све то купују. Отручњаци рачунају да, смјели пустолови измузу од неука и лаковјерна народа сваке године до двије хиљаде милијона, долара. Како је то могуће И нарочито: како је то могуће, кад велике преваре избијају на свијетло свакога, дана, кад их свак може видјети на првим страницама дневних новина, у сваком граду, сваког дана у години Лијепо. Ови они који бивају варани исто су тако пустолови као и они који их варају. И они хоће да се обогате на брв и лак начин. Пођи ти у Европи, кажимо у Далматинску Загору или у Лику, продавати сељацима, дионице какова предузећа! Кажи им, да ће им уложени новац донијети велику добит, да ћеш им помоћи до богатства, па ћеш видити какове ћеш послове направити! Ови ће сељаци бјежати од тебе, увјерени да их мислиш преварити,

507