Nova Evropa

. дица заједничких циљева и интереса, једнаког тражења истине, и морају се довести у склад с осећањима и интересима народа. Затим морају постати предметом снажне пропагавде штампом и живом речју, да би могли постати погледима. свега народа, или бар оне већине с помоћу које се одлучују и проводе у живот. Особито је важно, да се свет обавештава, о оним питањима која нису досада довољно запажена. Уз добру штампу, јавна. предавања, и узгредне разговоре, читаонице као установе, које служе за локалну забаву и измену мишљења, могу најбоље послужити у раду народног обавештавања, и заправо организовати га. Зато је наша, дужност да ове установе оживимо ин подигнемо, а затим да дођемо у њима до утицаја који нам треба.

Напоредо с овим радом, треба друштво културно. подизати у свима правцима, а то је уз државни рад најлакше с помоћу културних установа приватне иницијативе. Зато треба помагати друштва за народно просвеБивање, друштва за подизање и чување телесне снаге народа (особито соколска и побратимека друштва), привредне задруге (особито земљорадничке и занатске), хуманитарна, и разна стручна друштва. Ради грамзивости и малодушности које су завладале после Рата, пали су тотално сви културни интереси а с њима и културна друштва, н требаће велике борбе п много рада да се ти интереси поново ојачају. Зато нам је дужност да сваки на свом територију упознамо, проширимо, и унапредимо све локално културне институције. А природна је ствар, да ће онда те институције постати најбољи канали за пролаз наших културних идеја. !

Најачи социјални утицај врши се данас с помоћу политичког рада, особито с помоћу моћне политичке институције, државе. Тај утицај је до душе прецењиван. И доиста је погрешно, кад се све баца на једну карту, н игра само политичка игра за промену система и власти у држави. Није доста, да се само промене систем, треба мењатн људе. Иначе се увек нађу они који злоупотребе власт и искористе је за неке друге циљеве а Me Di оне за које је освајана. Али уза све то, власт у рукама, особито у честитим рукама, најаче је средство социјалног рада. Зато бе борба о власт остати стално у средишту људског интереса, и ко год хоће већих друштвених успеха, мора бити спреман па ту борбу. То треба да вреди и за, нас. Најивни су еви они који нам препоручују да се бавимо ситним културним лелима, а да политику оставимо другима.

Али нако смо везани истим идеалима, ми у политици не можемо бити толико сложни као што смо иначе. Има у политици извесних интересних п тактичких дисонанца, које растављају духове и кад се чини да су врло близу. Зато је тешко организовати велике политичке покрете, хомогене у вођетву и у масама. И зато ни ми нисмо успели да организујемо једну велику напредну југословенску партију, иако сви знамо да нас има много истих политичких погледа, и да има велика струја народа која је близу наше политичке концепције. Али што није успело досада не значи да не може успети у будуће. Велики политички покрети не настају преко ноћи, него их треба приправљати кроз деценије. И ми морамо наставити и даље посао политичког припремања, све иако нисмо имали досада великих резултата у својим политичким настојањима. Још увек је у питању да ли ће

59