Nova Evropa

лима пробио уске границе малене и раскомадане отаџбине, = својим ауторитетом стекао у великоме свијету повјерење према. културним вредностима Хрвата и Јужних Словена. Зато се мирне душе може рећи, да је прије тридесет година умро највећи Југословен генерације која је никла из плодова илирскога. препорода, која је створила Југословенство као живу вјеру у духовно јединство које има претходити истинитом и генетичном развоју у далекој будућности, са коначном асимилацијом и претапањем у једно, иза којега мора неминовно доћи и коначно државно јединство. Рачки је уз Штросмајера најдостојнији Хрват, који је вјеровао устрајно и непоколебиво у идеју јединства, и онда кад су се поколебали и најбољи и најзначајнији синови народни, заглушени буком братскога ината. Устрајао је у тој вјери и спознаји и онда кад се требало и могло једино чистоћом и беспримјерном снагом значаја пробијати кроз буру најопасније страсти и изопачене братоубилачке мржње између Хрвата и Срба, борећи се свјесно за посљедице које су јужним Словенима намијенили генетички услови народнога развоја. Устрајао је и онда, кад се сазнало, иза раковичке катастрофе, да се и он међу осталим „Славосрбима" налазио на списку Кватерникову, који би имали бити у Загребу објешени да је успјела Кватерникова револуција.

Тај велики Хрват био је Југословен, који је своје увјерење исповиједао неустрашиво и умно, пламено и садржајно, и у јавном животу и у науци, гледајући у томе југословенству једину и сигурну основицу за развој и уједињење свију Хрвата, којима је намијењивао највеће и најсветије задатке. Данас, кад смо получили државно јединство, кад се налазимо и Срби и Хрвати, и Словенци, у такву страшном поремећају духа и срца, одгојени традицијом центрифугалне политике, Фрањо Рачки постаје са својим животом и својим идеалима значајним програмом. Он је сам за себе једна свијетла идеологија, коју може прихватити сваки честити Србин, Хрват, и Словенац, да из ње црпе снаге за вјеру у бољу будућност.

Фрањо Рачки је програм израђена човјека, испуњена највећим обвезама и дужностима и према позиву, друштву, и отаџбини, и према науци и религији. Фрањо Рачки је програм најсавјеснијега научника, најсавјеснијега истраживача и испитивача, програм човјека и научника који није само истраживао и писао историју него ју је живим својим дјелом и радом за отаџбину у највећој мјери и стварао; он је најидеалнији програм човјека рада, марљивости и устрајности, посвећена од најраније младости до гроба политичком развоју свога народа и придизању његове културе. Фрањо Рачки је најизразитији тип човјека, који је спојио најстроже етичке принципе с радом у свакодневној политици,

*

166