Nova Evropa

Из Радног Кола „Нове Европе“.

У првом броју „Нове Европе" од ове године, на првом месту, изнели смо пред шири круг својих сарадника и читалаца, као нацрт, наше основне погледе, с молбом да сваки ко овим поводом има шта да каже то напише, Досад смо примили више писама по овом предмету, и више напомена, у писмима уредништву, који се на то односе, те којима ћемо се користити при дефинитивној изради програма „Нове Европе“. У данашњем броју доносимо формулисано мишљење једнога од наших сталних сарадника и чланова Радног Кола „Нове Европе", Г. Ј, Зубовића, који је већ на састанку 16. и 17. децембра 1923 у Загребу заступао исто гледиште, Као што се види, оно се разликује више у погледу начина и брзине рада него стварно од нашега мишљења, и даје се, с мало добре воље на обема странама, у склад довести с оним нашим основним погледима,

Овом приликом имамо да учинимо још нека саопштења у вези с нашим ранијим саопштењима, о децембарском састанку и о Радном Колу „Нове Европе".

Г, Др, К. Кумануди, један од покретача „Нове Европе“, известио нас је, зашто није дошао на састанак, као што је био обећао, и зашто није одговорио на наша писма, Он је био на путу више од месец дана, по спору Београдске Општине са београдским Трамвејским Друштвом, и наше позиве затекао је при свом повратку, кад су већ сви датуми били протекли, Према томе, криво је било наше тумачење, да њему није било стало до „Нове Европе", или да се је од нас начелно одвојио, те то овим исправљамо. Он остаје и даље с нама у Радноме Колу.

Загребачки чланови Раднога Кола, и уредници „Нове Европе", споразумели су се међусобом, да одсад, из техничких разлога, као одговорни уредник потписује „Нову Европу“ сам Г. М. Ћурчин, док одговорност за идеологију покрета примају на себе сви они чланови Радног Кола „Нове Европе" који су у непосредном додиру с уредништвом (поред досадашњих уредника jom sw IT, M, Мештровић, Б. В. Ливадић, В. Новак, и И, Белин).

Од сарадника које смо позвали у Радно Коло „Нове Европе“ добили смо досад одговор и пристанак још и om IT, И. Цанкара (Љубљана) и Дра. Ј. Кршића (Праг), те се њима проширује Радно Коло, Дефинитивну листу објавићемо на крају књиге, док будемо имали коначне одговоре од свих

. ,

сарадника и пријатеља које смо позвали у наше Радно Коло.

Уредништво „Нове Европе“.

231