Nova Evropa

solidarnosti, koji je jedimo zadrugarstvo uvelo u praktični život, u obliku solidarnoga jamstva zadrugara, Baš tu, gdje jamči »jedan za sve i svi za jednoga«, uspostavljen je najpreči most izmedju pojedinca i zajednice, izmedju ličnih ambicija i ambicija zajednice, izmedju ličnih inicijativa i inicijativa zajednice, Ovim je najosjetljivija žilica pojedinca, ali i najsnažniji impuls pojedinca: egojizam, direktno vezan za isto takovu žilicu i isti impuls zajednice, — sa edojizmom zajednice, koji s druge strane shvaćen znači ujedno altyujizam, _ O ing, pan M. Varga,

sveučilišni pristav.

Задружни покрет у Хрватској и Сла| BOHHJM. ~ |

1

Данас се још не може писати историја задружног покрета у нашој краљевини, јер још нема довољно временске удаљености и перспективе у погледу појава и догађаја који долазе у обзир. Прва земљорадничка задруга основана је у Србији тек године 1894, дакле прије равних 30 година,а у Хрватској и Славонији још касније (1897), Резултати задружнога рада нису довољно јасни и заобљени да би могли бити ухваћени у једној. слици у облику историјског приказа. С једне стране, статистичка служба у нас посве је недовољно изграђена, а без тачних статистичких података не може се приказати дејство покрета толиког социјалног значаја као што је задрутарство, с друге стране, Рат и поратно вријење уништили су многе вредности које су постале захваљујући задружном раду, а уколико их нису уништили дали су многом раду на задружном пољу други правац, тако да Рат значи бесумње једну етапу у задружноме покрету, Због свега тога, ко данас хоће да пише о развитку задругарства у којој од покрајина наше државе, мора се ограничити нато да изнесе догађаје неулазећи предубоко и строго критички у њихове узроке и њихове посљедице.

У краљевини СХС има управо толико одијељених заДружних покрета од колико је политичко- управних јединица држава састављена, Онај дакле који буде први хтио да даде Критички приказ цјелокупнога нашег задругарства, мораће прије свега одијељено да обради сваку покрајину за себе.

то се тиче Хрватске и Славоније — а нама се у овоме

275