Nova Evropa

Шта је Америка.

(Друго гледиште.)

„Најпрво: шта је Америка2 — На то је питање тешко одговорити, Ко не вјерује, нека узме комад папира и оловку, па нека покуша написати у 20, у 50, у 100, или чак у 200 ријечи, шта је Америка, Нека покуша ставити на папир оно што мисли да је Америка!...“ Овако, у „Новој Европи“ (од 11, децембра 1923) почиње Г. Лупис свој чланак „Америка, и наш човјек у њој“.

Доиста, врло је тешко рећи, шта је Америка. Америка има много особина, баш као и друге земље. [. Лупис, међутим, не износи разне особине Америке, него само једну ; по њетову мишљењу, главну особину: пустоловину. Пустоловина је, према њему, срчика Америке, и кад се она осветли —_ остало постаје јасно само собом. „Сви ми који смо у Америци, сви смо ми пустолови" (адуетштегз), вели Г. Лупис. „Да не бијасмо пустолови не бисмо били овдје. По осталом свијету има на десетке милијона људи којима је било лакше доћи у Америку него ли нама, и на десетке милијона којима је била већа потреба доћи него ли нама; али они, ипак, не дођоше у Америку, нити одоше у Канаду или Аустралију, јер не имађаху у себи довољно пустоловног елемента.“ Америка се дакле, по Г. Лупису, „састоји углавном од пустолова, или од потомака пустолова ...“ Ова је тврдња свакако оригинална; али, по нашем мишљењу, она није тачна. Главни узрок емиграције није пустоловина, већ сиромаштво.

Главни узрок великих миграција, у масама, у Средњем Веку био је увек економске нарави; то је и главни узрок новије, индивидуалне, емиграције. Поједини крајеви, у којима су живели људи у масама, били су по природи сиромашни, или су постали сиромашни; стара огњишта слабо су хранила и грејала гладне и озебле, па им је ваљало селити се, тражити боље крајеве. Наш свет емигрирао је, и емигрира, поглавито из Црне Горе, Херцеговине, Далмације, Лике, Хрватског Приморја, Истре, и са острва, дакле из сиромашних, пасивних, крајева; исељавање из других, економски јачих, покрајина Југославије једва је и спомена вредно. Али и то исељавања што га има из богатијих крајева, и то је последица сиромаштва, јер и у тим крајевима има сиромаха, Што је после Рата ојачало исељавање из Војводине, опет је главни узрок томе сиромаштво, иако то у први мах не изгледа вероватно: познато је, наиме, да су у Војводини били раније велики поседи, пи да су на тим поседима радили многобројни радници, који нису имали своје земље него су живели од надница; кад су ти поседи раздељени, и то не оним ра-

356