Nova Evropa

— 100 milijona od 120 — sastoji se iz lakih proizvodjača, seljaka. Veza izmedju radnika i seljaka u pogledu privrednom ima. biti u tome, da seljaci, na jednoj strani, daju gradu i šabrici sirovine i životne namirnice, a s druđe strane se opet javljaju kao glavni kupci za industrijske proizvode, i to taki kupci koji mogu obezbediti besprekidni porast potražnje industrijskih proizvoda. U nas ima na 100 milijona seljaka, pa ako se vežemo ma u kojoj formi za seljačko gazdinstvo, za seljačku kuću, ako svaki seljak bude ma i najmanju svoju potrebu podmirivao u gradu, postići ćemo najlepše izglede ха перге ал 1 бојет гагуој пазе industrije na osnovu toga iržišta za mase. Alo do te veze ne dodje, onda će naša industrija biti upućena samo na gradsko tržište, na podmirivanje potreba radnika, meštana, i buržoazije, Zato sam rekao, da je razvoj ove krize od tolike važnosti po našu industriju. A. P. Ribov (Pwwod6%), 'predsedatelj Sovjeta Narodnih Komesara.

Наши економски успеси.

Има два начина да се оцене економски успеси у години 1923: да их поредимо са стањем земље у години 1921, кад је заведена нова економска политика; или да их поредимо са 1912—_1913 годином, тојест последњом предратном годином. Строго узевши, оба ова начина неби дала тачну слику. Сравнити успехе из 1923 са онима из 1921, па забележити процентуални пораст, то у основи каже врло мало; јер саставни елементи, који карактеришу равнотежу економског стања, разноврсни су; сувише је много тога изазвано пуким случајностима грађанског рата, Што се опет тиче поређења године 1923 са годином 1912-13, тојест са последњом предратном годином, ни то сравњење не може показати фактичну измену према прошлости, за 10 или 11-тодишњи перијод времена.

Концем године 1923 завршен је перијод T. 55, ударних задатака, т. ј. задаћа чије је неизвршење претило најгорим последицама, како за рад на опоравку народне привреде тако и за политичку егзистенцију пролетерске власти уопште, Завршен је перијод у ком је било потребно напрегнути све силе да би се извела земља из нереда; када је лозинка гласила: „Све за транспорт“, или: „Све за Донбас“ (донски базен), или: „Све за опскрбу“, и т. д.. Сад је дошло време кад земља може да посвети своју пажњу систематском раду на успостављању производних снага, небавећи се више мобилизацијом за који од „ударних“ задатака. Ми засад кажемо: може да "посвети, т, ј. указујемо само на економску могућност; али

398