Nova Evropa

јармљивани; отимали један од другога читава царства и опет их враћали старим господарима; једни друге у себе преливали, или бивали преливани; једни друге унапређивали и просвећивали, или бацали у назадак и некултуру, Сваки од ових народа. оставио је ту свога трага. Од најстаријих трачко-илирских племена и Јелина, које је историја ту затекла, па до Татара и Черкеза, који су у Јужну Србију дошли у другој половини ХЛХ века и, најзад, Руса који су ту доспели тек пре коју годину, — од свију се, данас, или осећа или види понешто, било у крви, било у култури, Од свију пак народа који су се на земљишту Јужне Србије појавили несумњиво је да је, током векова, српски народ узео најачега маха, постао њен етнички, а од скора и политички, господар, и наследник свију других народа, који, иако се гдешто виде и осећају, остају пострани и по броју и по култури, Само од једног народа, који је био успео да, за неко време, држи под собом Јужну Србију, није остало никаквих знатнијих трагова, а то су Бугари.

о, и поред све јасноће и очевидности да ствар тако стоји, била је убачена у науку и у свет једна обмана, да словенско становништво Јужне Србије, оно становништво које је у Средњем Веку било наследник Византије и њене културе у Јужној Србији, и у коме су се одигравали најважнији догађаји српске историје, становништво које је недавно постало наследником Турске, —- није српско већ бугарско! И једанпут створена обмана о томе, вештачки је, и поред све лажности, одржавана, и била од огромне штете, То је, јамачно, дало повода Уредништву „Нове Европе" да ми се обрати да, укратко и просто, кажем ово што иде:

Ко су словенски становници Јужне Србије2

Најпростије речено, они су једна грана Јужних Словена који су, некада, сви скупа, становали у средњој Европи, између Карпата и Алпа, и који су, током У! и прве половине МИ века, великим делом, прешли Саву и Дунав, дошли на Балканско Полуострво, у области Византијског Царства и постепено се раширили по свима земљама од Алпа и Карпата на северу, до Мореје на југу, до Јадранског Мора на западу, и до Белог и Црног Мора на истоку.

Приликом досељавања на Балканско Полуострво сви су Јужни Словени били један народ. Они су се звали једним заједничким именом Словени. Тако су их називали и други народи, с којима су долазили у додир. То им је име остало заједничко, све док се нису развила обласна имена Срби, Хрвати, Словенци, Бугари, и друга ситнија. Даље, сви су они говорили једним језиком, који се звао словенски језик,

ајзад, сви су били исте религије и културе, сви су имали исте обичаје и исто занимање, Другим речима, Јужни Словени

323