Nova Evropa

Преглед најглавнијих особина дијалеката. у Јужној Србији.

Питање о народном имену српском, словенском, ибугарском у Старој Србији и Македонији изложио сам у својој књижици: „О српском имену у Старој Србији и Македонији" (у Београду, 1904), и потпуније у књизи; „Неколико главних питања из етнографије Старе Србије и Македоније" (Сремски Карловци, 1922). Иако се доста писало о дијалектима. у Старој Србији и Македонији, ипак нам они нису довољно познати, зато што је већина објављених расправа и чланака непоуздана. Због тога ћу овде говорити само о дијалектима у данашњој Јужној Србији, јер сам успео да проверим велики део онога што је писано о дијалектима у том крају.

На ово мало простора што ми стоји на расположењу, а будући да су разлике у дијалектима у Јужној Србији доста велике и на малим даљинама, могу овде говорити само о најзнаменитијим особинама, а то су фонетске (у гласовима). Оне су поред тога и понајбоље познате. Ево тих особина;

1. Прасловенски и новији скуп гласова тј, готово без изузетка, једнако је ћ, као што је и у српском језику, док је у Бугара прасловенски скуп гласова тј обично = шт.

2. Прасловенски и новији скуп гласова jj, готово без изузетка, = 5, као и иначе у Срба; а у Бугара је прасловенски скуп гласова 9 обично = жд,

3. Старословенски скуп гласова чр једнак је цр, као што је обично у Срба, док је у Бугара исти скуп гласова = чер —, чЂр —, (например черин, чђрна). У Охриду имамо неколико изузетка.

4, Глас р (у речима као што су дрво, трн, ит. д.) говори се без гласа Ђ, испред њега или после њега, у целој Јужној Србији, или бар готово у целој. (За град Охрид Облак је ово тврдио, а Спространов и Марија Јакимова порицали.)

5, Старословенски глас % = е, Већина Бугара изговара % на четири различна начина. –

6. Старословенско е = е у акцентовану и у неакцентовану слогу, као што је у Срба, док се у Бугара неакцентовано е обично изговара као и (например, плитети = плетете). Овде-онде има у Јужној Србији понеки изузетак по аналогији (например, плетит местоплетеш, према облицима носиш, горишит,д, у Охриду).

7. Старословенско А = е у акцентовану и неакцентовану слогу. Слог А на почетку речи често се изговара као ја (например јазик, јатрва, јачмен (јечам), у Гатричнику (према Облаку) јо (јозик, јотрва јочмен), у Охриду (према Марији Јакимовој) /b {j'b 5 n},

336