Nova Evropa

2) Професијоналне школе у ужем смислу,

Професијонална школа у ужем смислу организује се на основу предобразовања од четири године (први степен) у · Јединственој радној школи; за неке специјалности изискује се минимум ошштег образовања од барем седам година Јединствене радне школе. Професијонална школа имаде сврху, да даде потпуно заобљено образовање, и да припреми колективног квалификованог радника за одговарајуће струке рада. У професијоналну школу примају се дечаци којима је барем 14 година; а обука траје три до четири године, већ према томе за какову се специјалност ђак изображава, На 1, априла 1923, било је у РСФСР 481 „профшкола" са. 34.000 ученика.

3) Технике,

Технике су средње професијоналне учевне институције, које имају задатак: а) да припреме средњи, манипулативни, или извршни, персонал у свим гранама рада ; и 6) да шире међу пучанством свога краја специјално и практично знање, Обука на техникама траје три до четири године, У први течај технике примају се сва лица, која не смеју бити млађа од 15 година, са спремом која не може бити нижа од „профшколе“, или од седмогодишње Јединствене радне школе, Лица која су свршила професијоналне школе, и ступила на технике, с истом специјалношћу могу бити примљена у други течај, под уветом да положе допунски испит, Дне 1, априла 1923, било је 626 техника са 80,574 ученика, Овамо треба прибројати и друге реформиране институте, којих је на броју 80 са 22.197 ученика,

4) Раднички факултети,

Раднички факултети имају сврху да припреме за занимање на вишим учевним институтима, и то лица из пролетаријата и радног сељаштва, Раднички факултети организују се стога на вишим учевним заводима, а исто тако и по некојим индустријским центрима која ових немају. Обука на радничким факултетима траје три године, Раднички факултети организовани су двојако; дневни и вечерњи тип; а деле се, према плановима вишег учевног института, на две основне групе, на техничке науке и на природознанствене, Радници и сељаци. морају имати бар 18 година, а суделују и у производњи личним физичким радом. Лица која су свршила радничке факултете примају се на виша училишта пре свих осталих, и без икакових накнадних испита.

Дне 1, децембра 1923, функцијонисало је у Русији 73 „рабфака" са 35,7181 учеником,

171