Nova Evropa

гуравајућег Друштва, Југословенског Спортског Друштва, Југословенске Кредитне Банке, Југословенске „Стандард Ојл Компаније ,и, тд, Ии,Т,Д. Научничка осетљивост и савесност Г. Станојевића, и његова научничка етика, стресле су се и згрозиле тек код појма: Југословенска Идеја, и он је затворио очи и смело прогутао целу идејну Југославију.

И чувени Доктор Џонсон, када је пре 170 година писао свој познати Речник, није трпео многе ствари, и није се устручавао да и у сам речник излије том приликом свој чувени понсонијански сарказам, — али баш зато није хтео да их изостави и изгледа ситничарем. Станојевићева Енциклопедија, међутим, поред оваквих очевидно намерних изостављања, обилује и масом других, не намерних већ нехотично начињених изостављања, услед непажљивости и неуредности у раду. Др, А. Будал (у 1. броју „Љубљанског Звона" за ову годину)и други словеначки критичари, објавили су већ велики број словеначких речи и имена којих у овој Енциклопедији без икаква оправданог разлога, нема, иако је — на другој страни — дато и превише места кудикамо безначајнијим људима и стварима, Тако исто је то учињено донекле и по неким српскохрватским листовима (тако је В. Илић-Млађи недавно навео у „Времену“ многе своје замерке односно сређивања и одабирања материјала, од којих су неке потпуно на месту). Последњи досад, написао је врло благу — преблагу! — оцену Г, Павле Поповић у „Српском Књижевном Гласнику за 1. августа т, г., додирујући читаве спискове имена која су изостала из ове књиге, а „којима је можда (!) требало наћи места". Недогледни Бе бити спискови који још имају да следују у том погледу. Уосталом, овакав посао и кад се најсавесније и са много система и пажње ради, мора имати с почетка недостатака који се уклањају с новим издањима, Бојимо се, међутим, да су овде недостаци у самој основи, и да ће ту поправци и допуне мало користити, Ипак ћемо изнети и ми неколико напомена, за бољу илустрацију онога што кажемо.

Онако исто како је код Г. Станојевића прошло Југословенство, тако исто прошао је и Илиризам, Ако потражите речи: Илиризам, Илирство, Илирска Идеја, у овој их енциклопедији нећете наћи, Г. Станојевић изгледа као да се уопште гади сваке речи која у себи носи појам ма чега уједињујућег, зближујућег, ма чега што убија онај зелени отров међу југословенским племенима и људима, Код речи Илирија, Илирци, стоји напомена, да за њих треба потражити објашњење код ознаке Француски утицај на југословенску књижевност; код речи Илирски покрет, упућује се за објашњење код Хрватске Историјеин Српско-хрватске Књижевности, Дакле цео један врло ва-

87