Nova Evropa

Smrt Stjepana Radića produbla je još jaz koji su prošlost i ropstva ftudjincima stvorili izmedju Srba i Hrvata, ili bolje izmedju Beograda i Zagreba, Pansrpstvo i panhrvatstvo, podjednako su pogubne političke struje iz kojih ne može poteći potrebni duhovan ni moralan mir ovoj zemlji, Svaki put kadgod su ove dvije struje počinjale da izbijaju kao nadmoćni faktor našeg političkog života, tresla se naša zemlja u svojim duhovnim temeljima — a fi su jedini trajno važni —, i proces razjedinjavanja i razdvajanja upozoravao nas je da smo na krivome putu, i da te struje treba rušiti. Danas se one opet pojavljuju u duši našeg naroda, a osobito u mozdu naše uskogrudne, sitničarske inteligencije, A kucnuo je možda posljednji čas, da te gljive presječemo u korjenu, odlučno i konačno; ali ne silom, jer sila ne ubija ideje, makar one bile i negativne, već jednom večom, pozitivnijom, općenarodnom i državnom idejom.

Ta ideja, politička i etnička, jedna je jedina, i zove se” Jugoslavija. Jugoslovenstvo jedino može biti sinteza naših ogradjenih kultarica i naših duhovnih vrijednosti; ona jedina može da integrira naše tri nacijonalističke, istorijske prolaznosti i ograničenosti, i ona jedina može da okupi oko sebe sve nas u našoj državnoj zajednici, pa i Bugare — bilo kada —., i da od srbijanskog Pijemonta stvori centralni stožer ka Коjemu bi gravitiralo moralno i duhovno jedinstvo svih slobodnih i duhovno oslobodjenih Jugoslovena u jednoj slobodnoj državnoj zajednici, Desetgodišnji neprovedeni i oligarhički centralizam donio nam je teške sukobe i duhovno razjedinjavanje, Za sva naša zla krivi se centralizam, pa zašto da ба čuvamo i dalje, zašto da se ne udovolji opravdanoj tražbini prečana i HrvatA, da sami u svojoj kući vode svoju pokrajinsku samoupravu? Zašto da se umjesnom revizijom Ustava ne oslobodimo centralističke ukočenosti i neproduktivnosti, i ne približimo federativnom uredjenju državne administracije i privrede, koje nije nipošto u sukobu sa Jugoslovenstvom, niti sa principom jedinstva naroda? Ravnopravnost na papiru је dora od otvorenog robovanja, Dogšod Hrvati budu osjećali, i vjerovali, da su zapostavljeni i proganjani, ne treba da se zavaravamo idejom da smo jaka država, i da možemo ekonomski napredovati. Slaba je država u kojoj je čitava polovina gradjana nezadovoljna, ;

Došadđašnji putevi i metodi naše političke uprave pokazali su se nevaljalim, — treba ih napustiti i zamijeniti boljima. Mi vidimo izlaza iz ove državne i ekonomske krize jedino u Jugoslovenstvu, i u organizaciji države па osnovi najširih autonomija ekonomsko-administrativnih velikih teritorijalnih kompleksa, koji bi bili povezani medjusobom solidarnošću i saradnjom na polju zajedničkih interesa i spoljne politike.

184