Nova Evropa

Рекосмо већ, да се Маџарска не бори с финансијским тешкоћама, као државе- „победнице“. Кредита на страни у стању је да добије и данас више и лакше него многи бивши савезници. Чак се и нама кредити нуде преко — Будимпеште (као што је нуђен, например, зајам за Нови Сад). Држава не оскудева новцем ни за удовољавање редовних обавеза, ни за инвестицијоне и друге јавне радове. Решила се је чак да финансира и аграрну реформу, која је, како је познато, у извесном опсегу изведена под притиском поратнога покрета. Ту њену реформу енглески ревизијонисте нарочито истичу и хвале, упоређујући је с аграрном реформом у наследним државама, будући да је овде грофовима и велепоседницима стављена у изглед врло добра одштета за одузета им имања, — платиће их опет сиромашнији слојеви народа! Недавно је изнесен пред Парламенат и законски пројекат о закључењу зајма од 36,000.000 долара, из којега ће се велепоседницима дати одштета, а зајмодавци ће узети за дужи низ година у своју управу монопол жигица., То је већ сада довело до дизања цене жигицама у продаји на мало, тако да кутија жигица стаје пет филера место 4; а након године дана цена би се имала подићи на 6, Код гласања је било жучних препирака и упадица од стране слабе опозиције, — све, наравно, платонске нарави. Велепоседници ће овде, бесумње, много боље проћи при одштети него у свим осталим земљама, с два разлога: једно, аграрној је реформи потпало релативно мало земљишта, и држава ће лакше наћи новца за одштету него тамо, где су одузети велики комплекси; и друго, законе увек прави јачи, а јачи су овде експропријисани, и они себи дозначују одштету.

Како се, поводом Шубертове Прославе у Бечу, изнело поново на Tamer и питање „Апзсћи55"-а, није без интереса знати каково становиште Маџарска заузима у том погледу. Мада би једнога дана и њој могао постати опасан немачки колос, ако би прогутао Аустрију, и примакао се посве маџарској граници, ипак се овде на питање Аншлуса гледа са симпатијом, и пише са симпатијом, иако не од превелике љубави према ратном савезнику, Немачкој, а још мање према Аустрији, — која је недавно одбила да Маџарској изручи Белу Куна, успркос противном мишљењу надлежне судске инстанције, — понајвише зато што се жели да се стање створено уговорима о Миру почне рушити ма с којега краја, и што се мисли да онда ни Тријанонски Уговор не би одолео навали.

Све у свему, догод Маџарска буде продужавала да иде овим путем, у овом делу земље неће се моћи говорити о разоружању, и сви ће њени суседи, неискључујући ни Аустрију, морати да пазе будним оком на сваки њен покрет, А тиме не чини добру услугу ни себи ни другима.

Будимпешта, ~ Хан Хаи.

218