Nova Evropa

кобну за многе. Да ли има много таквих присташа старог реда, који још једнако маштају о рестаурацијиг Нажалост, има их веома много! Старо може да се пронађе чак и код таквих група које се труде да у европској ситуацији замене своје застареле обичаје новим рухом које боље одговара европским погледима. Та љубав према старим облицима руског сталешког и племићског живота, разбијеном од Револуције, утолико више спречава духовну блискост са новом Русијом што је бољшевици искоришћују у својој агитацији против емиграције, упозоравајући на неискорењене намере старих реакцијонара да Русију врате на стари пут.

На срећу, у средини омладине већ сазрева и расте сазнање, да се у Русији није десила побуна, него нешто несравњено веће и дубље. Има тежња, да се објективно погледа у очи стварности, и да се разумеју неопходне каузалне везе догађаја. Само тако напуштање, од стране већине емиграције, старих ћуди и људи у старим униформама може. обезбедити емиграцији зближење са новом Русијом, чим се у њој самој обележи јасно могућност свесне и целисходне борбе за еманципацију од октобарских утопија и од њихова спровођења путем неумитног терора. Судбина емиграције, у знатној мери, зависиће од овог прелаза њених погледа у реалистичку фазу, и од узимања у обзир чињеница, макако ове тешке биле и макако неугодно било извођење рачуна из једне такве непристрасне анализе стварности. Људска воља тек онда добија праву снагу када ради ван света фантазија. Катарина Кускова.

(Са руског рукописа превео, Ал. Јелачић.)

Ruska emigracija u Jugoslaviji,

Navršuje se, a delom se i navršilo, deset godin4 otkako je došao u Jugoslaviju veći deo ruske političke emigracije, Prvi emigranti pojavili su se Sšodine 1919, nakon napuštanja Odese od strane Francuza; dok su velike mase počele da pristižu počev od februara 1920, u nekoliko talasa, tokom proleća one godine, Zatim, u novembru iste godine, Englezi evakujišu iz Rusije brojne izbegličke grupe, koje su se nalazile na više mesta pod njihovom zaštitom; a decembra su prebačene i poslednje mase »krimske« evakuacije, Potpuno tačna statistika i evidencija izbegličkih masa nije nikad vodjena, tako da maksimalan broj koji se navodio [a to je 60.000) izgleda jako preteran; držimo ipak da je ruskih izbeglica bilo u jedno vreme u Jugoslaviji preko 40.000. Sada se taj broj znatno smanjio, odlaskom i većih grupš

241