Nova Evropa

Тако је подељено оштећеним градским избеглицама, који су размењени, за њихова имања остављена у Турској (која су постала сопственост Турске Државе, на исти начин као што су и муслиманска имања прешла у сопственост Грчке Државе) обвезница у номиналној вредности од 3.500,000.000 драхми (са 8% интереса), затим 858,000.000 (са 8% интереса), и 1,650.000 (са 6% интереса). Ове обвезнице имају као покриће муслиманска имања у Грчкој. Размењеном градском становништву исплаћено је у готову око 1.500,000.000 драхми, или укупно с обвезницама 7.500,000.000 драхми. Ова сума представља део вредности имања размењеног градског становништва (избеглица). Лозански Уговор одређује, да ће потпуна исплата имања зависити од процене која се има извршити на месту од стручњака, али ова процена није до данас извршена, и ово је питање још спорно између Грчке и Турске. Но да би олакшала избеглицама, грчка комисија извршила је привремену процену на основу докумената и сведока, и притежаваоцима издала на овај начин вредност њихових имања.

Горњим сумама треба додати обештећења која се имају исплатити размењеном избегличком становништву земљорадничког сталежа. Али је с овима други случај. Јер земљорадници, за које се побринула држава, дугују овој знатне суме, које ће бити компензиране обештећењем што га она њима има исплатити. Но како су дугови земљорадничких избеглица много већи од одштете коју имају да приме (земљорадници дугују држави 17,000.000 енглеских фуната, а примили су на рачун одштете само 9,000.000 фуната), они ће остатак имати да исплате држави. Вероватно да ће неки, који имају да приме више него што дугују, бити обештећени обвезницама и готовим новцем; за накнаду штете овима неће требати више од 500,000.000 драхми у обвезницама.

Један део одштете за напуштена имања грчких поданика у Турској исплаћен је обвезницама, у укупној суми од 800,000.000 драхми (са 8% интереса). Затим је издато око 500,000.000 драхми обвезница (са 6% интереса, а даће се накнадно још 200 милијона) Грцима који су оставили своја имања у Бугарској па емигрирали у Грчку. Грчка држава дуговала би Бугарској око 700 милијона драхми, као разлику вредности имања Грка у Бугарској и бугарских имања у Грчкој, услед емиграције становништва ових двеју земаља.

С овим жртвама државе и са радиношћу избеглица, избегличко питање напредује и приближује се своме крајњем ликвидирању. Резултати овог напора већ се осећају. Већина избеглица постали су економски независни. Њихови квартови и насеља, које је основала аутономна организација за смештај грчких избеглица, опуномоћена од Друштва Народа

351