Nova Evropa

oči počinju da naziru, u zasenjujućoj svetlosti herojizma, crte jednog šireg čovečanstva, Iza dela, mi otkrivamo ideje koje - prevazilaze granice grčkog naroda, granice Balkana, koje dodiruju celu Evropu, One dotovo dominiraju istorijom viteškog junaštva, kao što u mozajicima vizantijskih učitelja iskaču Нбиге | na zlatnom polju. Sveta borba Grčke pripada onim danima čije udaljavanje uvećava snagu, jasnoću, i domašaj. Luj XVI rekao je, kada je narod u Parizu pošao pešice:na Versalj: »Ta to je buna!«, a jedan kurtizan mu je odgovorio: »Ne, Sire, to je revolucija«, Tako se isto i grčka borba nazivala dosada bunom; danas se jasno vidi da je to bila revolucija.

Grci su prvi prešli prostor koji odvaja nade od ostvarenja. Oni su postali primer i simvol, Kada se Santa Roza žrtvovao u · Sfakteriji, on je prosuo svoju krv za nezavisnost Grčke, ali je mislio na slobodu Italije, Kada su Nemci skupljali priloše da pomognu grčku borbu, oni su pomagali u Nemačkoj borbu za sticanje liberalnih ustanova, I ruski dekembristi kovali su zavere protiv carske autokratije, dok su bili u vezi sa grčkim društvom »Piliki Heterija«, Ali Talijani, Nemci, i Rusi, sačinjavali su velike etničke mase sa svojim vladarima, koje su mogli postaviti ili zbaciti po svojoj volji; Grci su naprotiv predstavljali šaku robova, nasuprot jednoj stranoj vojnoj sili, koja se, iako u opadanju, ubrajala medju najače na svetu. Treba li verovati u istorijski determinizam? Treba li verovati, da se grčki narod zavetovao za večnost jednoj specijalnoj misiji, koja se sastoji u stvaranju ideja, u natapanju ovih svojom krvlju, i u iskupljivanju njihovu svojim požrtvovanjem? Perijod perzijskih ratova, vizantijsko doba, i epopeja grčkog ustanka, predstavljaju tri etape te uvek iste misije kroz 2000 godina.

Omir, da bi zaštitio svoje junake pri opasnim podvizima, spuštao je oko njih kakvo nevidljivo božanstvo, okruženo oblakom, Nema sumnje da je to božanstvo pomašalo Grcima, inače bi njihova smelost i njihov uspeh bili neobjašnjivi, Navoditi hrišćansku veru, ljubav za otadžbinu i slobodu, nije dovoljno; Jer ta ljubav i odanost nisu bile isključive vrline i privilegije Grk4, već su oduševljavale i druge narode koji su stenjali pod tudjim jarmom, One su ispunjavale sve male narode protiv istog gospodara, čiji su jaram i Grci sa sebe zbacili: crnogorski gorštaci i Karagjordjevi pastiri su, Još pre 1821, izvojevali svoju slobodu od Otomanske Porte, Srbin Karagjordje bio je junak koji je zapovedao junacima, Grk Riga od Fere nije mislio samo na slobodu koja bi bila isključivo apanaža Grka, on je pozivao · na borbu sve podjarmljene: Grke, Srbe, Crnogorce, Vlahe, pa i same Turke, koji su bili robovi jednog režima sile i neznanja, On je redigovao veliki Statut Balkanske Konfederacije, koja je imala da bude zajednički cilj sviju njih, |

357