Nova Evropa

Mihajla Rodasa, koji celu svoju saradnju plasira u dnevnoj štampi, kao uostalom većina naših kritičara.

Da završimo. U ovom kratkom i ubrzanom predledu mi smo, možda, i suviše označili nestalnost naše književne orijentacije, propuštajući isticanje vrednosti lepih i velikih osamljenih dela grčke književnosti, koja se danas, у Зе пебо ikada pre, redjaju sve češće, što počinje da uliva opravdan optimizam. Možemo smatrati stalnom činjenicom, da su vremena i satovi lutanja i nestalnih vrludanja završena, i da jedan nov elemenat snaga ima da poplavi i osveži naše književne livade.

X. Lefkoparidis. (Preveo sa grčkog rukopisa, B,. Radica.)

Ликовне уметности у Грчкој.

Т. Томопулос је један од истакнутијих грчких професора историје уметности, Сада је професор на атинској Академији Лепих Вештина.

Ако уметност хоће уистину стварно да представља један народ, и да припада извесној раси, мора да произилази из саме унутрашњости тога народа, да живи његовим животом, да буде рефлексом његових идеја, и да буде схваћена од свих. Само на тај начин може да се развије уметност која је аналогна темпераменту нације; и само су на тај начин народи у историји стварали и развијали своју уметност.

На срећу, у Грчкој су се сачувале, кроз сва столећа, грација и слобода духа, које су припадале, као урођено својство, Јелинима из најлепше епохе. Чак и данас још наставља уметност са најузвишенијим традицијама предака. У уметностима, као и у књижевности, највећа способност и вредност су спонтани: нико нема права да умањује личност другога и да не признаје прогрес човека.

У Грчкој је техничка и уметничка настава, са државног становишта, започела да се развија одмах после ослобођења. Или још тачније, после револуцијонарних борба из година 1821. Први Гувернер (Ј. Каподистрија) основао је 1827 у Егини Школу Уметности и Лепих Вештина; а 1836 ова је школа, под краљем Отоном, пренесена у Атину. Године 1843 подељена је ова Школа на Индустријско Одељење и на део Лепих Вештина. Али су, стварно, лепе вештине неговане у Грчкој далеко и пре ослобођења: још 1805 основана је прва јавна школа, на којој су даване лекције из уметности; а 1808, када је основана Јонска Академија, у исто је време основано и седиште Уметничке Академије. То су били први систематски покушаји.

368