Nova Evropa

ЕЏСЕМТО DOORS:

AKROPOLA BEZ MOLITVE.

»Ništa suviše, — pa ni sa bogovima«, Eshil: »Ihetide«.

Nije nihaho frebalo, Monsieur Renan, had ste se već jednom popeli na AhRropolu, da izustite molitvu . ..

Ova Ahropola ne sadrži drugo do ruševine. Ali suve тизеоте sveta, i one najponosnijih palača hao i one najsavršenijih gradjevina, ulaze, da se faho haže, u prirodu, i postajući sa .sfanovife lačke gledišta delovi rušenja, bivaju ртобигапе od poejsaža: Partenon. Ali nikako Propileje. Parfenon, nqaime, nosi i suviše jasno fragoue Duha. Sličan onim bogatim nošnjama, hoje su osudjene da budu darovane siromahu, posle upotrebe i nošenja, u oblibu dronjaha. Nigde se paraziisha vegetacija ne odlikuje, čah ni u porušenom stupu Parfenona. Ona se ni ne usudjuje...

Na ovoj se litici nalazi središte sveta. Fizičbi simvol, boji pokhazuje da je svef ipah odnjihan od Duha. 9

Svi oni ulaze u sastav Evrope, Pao ispunjerio telo. Premaletna Gčba, blasičnog ideala, Portugal, ftajanstverii izvor barohne inspiracije. Portugal, Grčka... Sve ostalo pitanje je primene.

Obe fe dve male zemlje, boncenirisane na neoborivoj fačci vlastite slave. Ali aveb zemlje boje su, vrlo verovafno, predestinirane da više nego jedan put igraju u istoriji vekova onu velihu igru boja se sasfoji u fome, da se izrazi nov repertoar oblibd u jednoj od važnih fendenca stila. :

Koja garantija i boja odgovornost za budućnost, nego fo što se jednog dana izumelo: bilo zabat u frohutu, hao što je fo učinila Grčba, bilo prozor u madrepori, bao što je fo stvorio Portugal!

Naša se Europa našla na rubu, da umre od bolesti hojom je jedan put zarazio Porfugal, a čije je ime: »ot hriće«. Ona će ozdrauviti, ako bude htela da na sebe primeni formulu hoja joj je propisana od grčhog genija i pružena od Akhropole: »sfalnost«. i .

Ali Akhropolu treba uzefi, i njen nauh, u celovitoj njenoj čistoti, a da se u sue fo ne mešaju nihaho disparafni elementi! Ne smeju se nibabko, u vezi s Ahropolom, izgovarati reči »senzacija«, »emocija«, »sni«, »molitva«, »slast« i »strasf«, u »prirodi«, »pejsažu«, »nebu«, »afmosferi«, »ambijentu«, »nacijonalnom Parabteru«! Ponavljam prigodnu reč Ž. Moreasa, Која зе па prvi pogled čini posvećena drugom pitanju, ali je u sfvari jedna fe ista: — »Sue su fo gluposti!« ~

378.