Nova Evropa

električno, Komunikacija je dobra: svaki parobrod koji putuje izmedju Splita i Dubrovnika zaustavi se ı u Korčuli,

Korčula je prikladna za liječenje ovih bolesti; slabokrvnost, otečene žlijezde, rahitis, kronični katari grla i Dronhija, astma, bolesti izmjene tvari, te oblozi morskog јапба (и рапмјопи »Praha«) za reumatizam, išijas, i ženske bolesti,

Dr, Lj. Letica.

Шетња кроз град Корчулу.

Сваком путнику уз далматинску обалу Јадрана, макако био размажен дневно новим љепотама краја кроз који пролази, и богатством и разноликошћу споменика умјетности које на сваком кораку сусрета, остаће у живој успомени први поглед на град Корчулу. Из отворене морске пучине на југу отока Хвара долази пароброд у крај који, мало по мало, све то више затварају на око високе горе Пељешца и Корчуле. И подно тих зелених кулиса, а из мирне и глатке плаве површине корчуланског тјеснаца, ниче и бјеласа се град Корчула, који примицањем пароброда све то већма наличи на оне моделе града што их градски патрони, приказани на старинским сликама и статуама, носе у испруженој: љевици. Обавит јаким обручем старинских зидова и округлих кула баш као и модели у свечевим рукама, пење се град Корчула стрмо читавим сплетом зракастих, кратких и уских уличица према врху, на којему изнад кровова кућа стрши забат Катедрале и витки звоник. Ту на врху, на акрополи града, на маленој плокати, на окупу су древна Катедрала, старински звоник са градском уром, и лијепе палаче Бискупа и Градског Кнеза.

Грехота, да се луксузни путнички пароброди не заустављају десетак часака више у Корчули, е да би путници, ма и самим скоком до плокате испред Катедрале, те летимичном и кратком шетњом кроз малену Корчулу, добили неизбрисив утисак далеког Средњег Вијека, игром судбине окамењена у изворном изгледу старинских зграда, уличица, и плокатица, а ипак сликовито оживљена призорима свагдашњег живота далматинског приморског градића.

За онога пак који има пригоде подуже боравити у Корчули — а такав боравак препоруча се свакоме ономе који, поред сунца и мора, треба чисти зрак и мирну доколицу, и који уз лијепи крајолик воли умјетност и старине, — изнијећемо овдје неколико података и неколика расматрања о споменицима умјетности у том граду.

425