Nova Evropa

lošku misao u Poljskoj i da sprema radnike ха ђидиби уен ки КкеTraijsku industriju, Nehtijući vezati opstanak ovalke naučne institucije za frgovačko-industrijsku produkciju, Moščicki koncentriše sva svoja ispitivanja u pravcu stvaralačke produkcije, nastojeći da izradi što veći broj novih metod4 fabrikacije, pri čemu pronalazač dobija 25 posto od iznosa za prodaju patenta, a sam Institut 75 posto, Danas je taj Institut golema poljska naučna tekovina, koja ni u čem ne zaostaje za inozemnim ustanovama ove vrste, .

Osim naprijed spomenutih radova, Moščicki se — u doba Rata — bavio i pitanjem, kako da se poveća produkcija nafte (u Borislavskoj Dolini). Osim toda je, u vezi s poljodjelskim potrebama Poljske (1917) otpočeo izradjivanje azotona amona pod imenom »Azot«, pa je u početku tvornica proizvodila azotnu kiselinu, salitru, cijan i amonijak, a kasnije se razvila u kemijsku tvornicu. Kad je Gornja Šleska pripojena Poljskoj, prof. Moščicki stade na čelo hožovske tvornice, koju su Nijemci pri uzmaku bili porušili u namjeri da onemoguće rad tvornice, povukavši iz Hožova (Chorzew) 200 inžinjera i stručnih sil4, Uprkos svim tim i drugim neprilikama, Moščicki je nesamo stavio u podon mašine i zaveo uzoran red u fvornici, nego je postidao i ono što ni Nijemcima nije pošlo bilo za rukom, da Chorz6w prvi put od svod postanka pokaže čistu dobit (1924), Peć, koja je gradjena prema njegovu projektu, omogćućila je bolju i jeftiniju fabrikaciju karbida. Pod vodjstvom prot. Moščickog postala je ova tvornica jednim od najvažnijih središta privrednog života u Poljskoj i maticom dviju srodnih tvornica, »Knurova« u Gornjoj Šleskoj, i »Moščica« pod Tarnovom.

Kako piše varšavska vladina »Gazeta Polska«, Moščicki se ima svom visokom položaju Predsjednika Republike ne prestaje baviti ekonomsko-industrijskim problemima, u uvjerenju da samo veliki privredni uspjesi mogu osigurati uspješan napredak države, On je duša svih inicijativa koje idu za stvaranjem »vojske ekonomske odbrane«, koja će se oslanjati na snažnu zemaljsku idustriju. Kemijski Institut za istraživanje ima u Predsjedniku Republike svoda oduševljena pokrovitelja.

Neumorni učenjak Moščicki napisao je mnogobrojna naučna djela i obogatio je svjetsku nauku mnogim izumima. Ali to bi moralo biti predmetom specijalne studije.

Троап Езтћ.

152