Nova Evropa

да се Црна Гора солидарише са меморандумом Србије. Управо смо се наметали Биограду. То игнорисање узнемиривало је Г. Јовановића, који је свако јутро у девет сати долазио код мене на кафу и мене често звао на објед. Господар га је често звао на разговор о току кризе. Његова госпођа са дјецом била се помијешала са књажевом фамилијом. Наши лични односи нијесу могли бити бољи. Он је узалуд писао често свом шефу, али му није никад ништа одговарао. Кад је Г. Миловановић, Министар Спољних Послова, дошао у Рим, писао је Јовановићу да ће доћи на Цетиње. Насљедник је саставио читав програм за његов дочек. На Тополици приправио му дочек. Мђесто његове посјете, Г. Јовановић примио је депешу, да га зове Пашић да одмах дође у Биоград. То је Г. Јовановића принудило да пође лично у Биоград, и увече се с нама опростио. О поноћи буди ме депеша Миловановићева, да задржим Јовановића; а ако је већ кренуо, да га повратим из Котора. Тако сам га пробудио и депешу му саопћио.

Неумитна историја осудиће Пашићево држање и дјеловање према Црној Гори, којој је Гледстон, хладни Инглез, написао Апотеозу још у Херцеговачком Устанку, и викнуо Аустрији: »К себи рукек...

Dr, Л. Томановић.

Сведочанства времена,

Емил Лудвиг. 1

Кад сам последњи пут срео Емила Лудвига, моја се импресија о његовој личности губила у необјашњивој неодређености незадовољства и разочарења. О Лудвигу се може мислити како се хоће, он ипак остаје крупним савременим писцем, значајним покушајем духовних тражења једнога столећа које се, незадовољно свим досадашњим облицима стварања, непрестано труди да пронађе нове емоције и нове формуле. Мајстор објективистичке биографије, историчар дубијозних циљева, који носи на страни прихода својих књижевних портрета животе Виљема П и Гетеа, а на списку својих губитака животе и биографске скице Христа, Наполеона, и Микеланђела, Лудвиг остаје, у сваком случају, изражајем једнога напора који је баш по њему самоме постао најкарактеристичнијим обележјем модерних духовних тежња и расположења.

342