Nova Evropa

ког предговора — кратки преглед опште литературе; а под пртом код сваког дела, и код неких глава, забележена је главна специјална литература о предмету.

__ Највећа врлина ове књиге, како смо већ рекли, јесте у томе, што се писац држи теме, и што концизно и прегледно излаже обимни материјал. Научна спрема, и поименце правничко знање и познавање правне литературе и међународних уговора и обичаја, помогли су му да стручно и убедљиво прикаже и објасни цео компликовани апарат женевске мировне установе и његово функцијонисање од постанка до данас. А смисао за логички след и за избор занимљивих детаља учинили су, да свака ствар има своје место и свој ред, те не замара иако је »научно документована«, тако да књигу могу и просечни читаоци с коришћу и са задовољством читати. Ово задовољство умањује донекле, бар код читалаца са развијеним осећањем за народне језичке облике и народни речник, пишчев књижевни језик, који је изразито »загребачки«. Ми спадамо, наиме, у оне јеретике међу књижевницима и новинарима који нити се диве »београдском стилу« (иако га је нико мањи од пок. Скерлића први истицао и хвалио) нити уживају у »загребачком језику« (који сад нарочито упражњавају и негују загребачки дневни листови). Али то не спада овамо, и ми то спомињемо само узгред, — од муке што се у иначе пријатном тексту та, Андрашија почешће спотичемо о неке »чимбенике« и »обрадбе«, »збите облике« и »претежите већине«, и друге сличне језичке »творбе«, које нам кваре задовољство при читању. Многе стране речи, у овакој књизи, више су оправдане, иако би се и ту могле ставити извесне границе.

Немамо стручне спреме да бисмо ушли у дубље критиковање појединих делова и одељака ове књиге, и у проверавање обиља појединости, — то ће вероватно учинити наши правни писци и научни часописи. Нама је довољно што видимо већ овако, на први поглед и као лајици, да имамо у руци књигу која ће послужити корисно као приручник о Лиги Народа, и то несамо студентима права и новинарима Мале Антанте, него и ширим круговима јавних радника у чији видокруг улази — и треба да уђе — све више овај предмет и оно што је с њиме у вези. Таква је књига била потребна. А ако се потврди са стручне стране, оно што наслућујемо, да је ова грађа прикупљена из прве руке и обрађена научно до у детаље, утолико боље за младога аутора Књиге и за нашу још увек младу науку о међународном праву. Нарочито су нам добро дошли познаваоци предмета какав је Лига Народа, и ту Пт. Андраши није могао иза-

брати важнију и савременију тему. пр

437