Nova Evropa

и прелу, на орању и копању; а женскадија везе, кити и преплеће повезаче, оплећа, садаке, направе, хаљине, струке, обојке, и опанке. Људи крешу камен, вајајући по њему и од њега уресе и тешу дрво, дељајући по њему разне резбарије. То се види на крстовима, плочама, оковратницима, пријекладима, на ковчегу, преслици, вретену.

Религија је код овог свијета једна смјеса од пантеизма, словенске вјере, и хришћанства, и не зна се да ли више страхопоштовања има пред вјештицама и вукодлацима или пред светитељима. Има нејасне слутње о вилама, а осјеви њихових кула приказују му се на небу. Од светитеља цијени нарочито громовника Илију, што држи муње и громове, или кључара раја Св. Петра, који може по вољи пропуштати у рај. Недјељу светкују по неким мистичним предочбама о »Светој Неђељици«, а нарочито Младу Неђељу — прву послије новог мјесеца. Са бадњацима се разговара као са живим личностима, а по варницама са бадњака и по кађењу божићње свијеће и на плећима гата се и сазнаје судбина.

За људство и поштење имају своје принципе и живе примјере, који се по предању преносе. Има много примјеса јунаштва, лукавства; али се до светитељства држе исправност, вјерност, и честитост. Сестре се и братиме са више озбиљности него вјенчавају. До ријечи много држе. Добри људи просуђују многе спорове, а већином проводе диобе. »Даћу — учинићу — извршићу — што реку људи!«... Домаће огњиште светиња је и к њему се људи навраћају, иако је сиротно, и из највеће даљине, јер им чежња за њим не да мира. Њиве, пашњаци, ливаде, стабла, благо (јањци, овце, волови — »воко«!) повезани су неком мистеријом са човјеком. За угинулим волом жали се као за јединцем сином. Најљепшу пјесму, у најмекшем тону, пјева тежак волу на орању, изражавајући му разне милоште, њежније него дјеци и жени.

Лијечења има разних врста. Пребацује се углевље. Скидају се чари. Диже се грло. Лијечи се мадрун. Поправља »материна«. Разне молитвице постоје за пришт, решепину, поганац. То исто постоји и за благо. Увлачи се спреж. Скидају урокљи. Чија је млађарија добро упућена — она чини част кући, и то се доводи у везу са мајком, бабом, ђедом, са традицијама куће или личности. Сунце, мјесец и звијезде дају људима најасније знакове времена и догађаја. По њима се равна, од њих се савјет пита.

= =

Народна привреда има сву своју очигледну слику и симболику изражену о Божићу. Уочи Божића дочекује се благо на вратима са свијећама, вином, и погачом. На-

605