Nova Evropa

Котарима, и т. д.. Сваке године држе се течајеви за задружне пословође по загорским селима, и досад су одржани у Книну, Кистањама, Земунику, Смоковићу, и Тт. д..

По селима се уводи систем Народних Домова, за све привредне и културне потребе (као напримјер у Смоковићу). Оснивају се читаонице (у БЂеорскама). Припремају се здравствени народни домови на селу, са амбулантом, апотеком, болничким собама, купатилом, салом за састанке (као напримјер у Жегару). Настоји се искористити већ готове домове за задружно-здравствене и просвјетне потребе (као напримјер у Отавицама).

Далматинска Загора представља по свом разноврсном склопу област која се може привредно повољно развијати, различито према поједином крају: негдје сточарство, негдје ратарство, негдје повртљарство, негдје воћарство, и остале привредне гране, а свуда споредне гране господарске, али које су најуносније, као перадарство, свињарство, мљекарство, и т. д. Исто тако има духовних предиспозиција за културни напредак, уколико се овом свијету прилази са саосјећањем и разумијевањем и потреба и начина мишљења и прилика у којима се је живило и живи.

Учитељство и свећенство у овим крајевима чека велика улога народних просвјетитеља, као сарадника са самим народом, и вјесника Еванђеља, без примјеса тровања, са негативним протукршћанским особинама. Већ сада има их доста који у том смислу раде, али њихов је број и превише мали прама потребама. Са активирањем маса и систематском употребом средстава, Загора може постати један од најлепших и најактивнијих наших крајева, без потребе да живи од милостиње, те може допринијети свој привредни и морални капитал обнови нашег народа и опћем благостању.

Лазар Матић, секретар Привредно-културне Матице за Сјеверну Далмацију.

Zagorske planine.

Spomenućemo ovdje samo one zagorske planine koje su dale povoda bogatoj rudarskoj industriji u našem Poetrovu Polju i u okolici Drniša,

Na sjevero-zapadnoj strani Petrova Polja uzdiže se moćna Planina Promimna (1148 metara visoka), koja se diže iz svoje visoravni, a da nema nikakove veze sa drugim planinskim ograncima, Njezin geološki sastav pripada paleogenu, a zbog svojih

610

O a S