Nova Evropa

Након пада Млетачке Републике завладаше тужне прилике у Шибенику. Године 1809 заузеше га Французи, али за кратко вријеме. Шта је даље било, под Аустријом, то је довољно познато.

Године 1298, папа Бонифације УШ основа бискупију у Шибенику, која до данас постоји; а године 1808 цар Наполеон основа и православну бискупију, са декретом којим одређује читавој тадањој Далмацији, Истри, Дубровнику, и Боки Которској сијело у Шибенику. Сијело ове православне бискупије прешло је године 1840 у Задар, да се послије Свјетског Рата опет поврати у Шибеник.

Шибеник лежи на бријегу, те својим обликом и положајем сличи на град Ђенову. Са сјеверне стране града је ушће ријеке Крке у шибенску луку, гдје се лови познати крунасти зубатац, риба деликатног укуса, јер живе у слатководно-морској мијешаној води. Уски конао Св. Антуна води у пучину морску. Тамо је ово задњих година подигнуто модерно морско купалиште са свим удобностима, на пјесковитом терену, па се тамо развија љети живи промет.

Директни жељезнички спој Шибеника са цијелом државом оживио је тај мали средовјечни градић, тим више што је та важна морска лука спојена са свим паробродарским линијама Јадранског Мора. Идеалније и сигурније луке нема, можда, читава наша држава; у њу дневно доплове многи пароброди из градова и сусједних отока, јер је Шибеник главно стјециште читаве сјеверодалматинске полинезије. Шибеник обилује старим споменицима. На великом је гласу дивна катедрала Св. Јакова из ХУ стољећа, грађена у слогу готско-ломбардском. Зидана је од самога камена, и сасвим је каменом покривена. Та базилика је, уз трогирску катедралу, најдрагоцјенији умјетнички споменик у нашој држави. Уз Катедралу је знаменита ложа-палача, грађена у венецијанској ренесанси (1522), тако да је плоката Катедрале један диван амбијенат старе умјетничке љепоте.

Шибеник је опасан древним тврђавама. Одмах на улазу у конао Св. Антуна налази се тврђава Св. Николе, коју саградише Млечани на одбрану Шибеника од мора. За одбрану Шибеника с копна диже се тврђава Св. Ивана и тврђава Дегенфелд. Тврђавица Св. Ане је већ полурушевина, а то је стари град хрватских краљева, и тај је предјел најстарији дио града.

Шибеник је тијеком вјекова родио знаменитих синова. На првом мјесту спомињемо Јурја Матејевића, градитеља и уресника шибенске Катедрале; па генијалног књижевника Николу Томазеа, и знаменитог ботаничара

630