Nova Evropa

mnjenje nadprodukcije, Komplemenat Industrijskom Aktu је хаkon koji Predsjedniku stavlja na raspolaganje svotu od 3.3 milijarde dolara za javne radove, sa svrhom da se ovim izdatkom pridonese što više sveopćem uposlenju i ojačanju kupovne snage. Za preduzeća koja se ne dadu svrstati u jednu od ovećih industrijskih grupa — a to su uglavnom preduzeća trgovačke naravi +— službeno je proslašen takozvani »Blanket Code« (Sveopći Pravilnik), koji u općim linijama sugeriše ovim preduzećima stanovite mjere s obzirom ma plate i radno vrijeme. Prihvat ovog Pravilnika formalno je ostavljen pojedinim preduzećima ma volju; de facto, putem žestoke reklame, Vlada kuša mobilizirati javno mnijenje protivu preduzeća koja bi ignorisala utanačenja Sveopćeg Pravilnika.

Po posljedicama za cjelokupnu privredu ne manje je važan »Federal Farm Relief Bill« (Federalni Zakon za Pomoć Ratarima). Glavni cilj ovoša zakona je· poboljšanje cijena poljoprivrednih proizvoda putem odstranjenja nadprodukcije u nekim glavnim klasama zemljoradničkih proizvoda, Ima se to postići ovako: dne 9. Jula, Vlada je počela pribirati porez od 30 centi na svaki bušel pšenice koji prolazi kroz mlinove i fabrike životnih namirnica; isto tako, udarem ie porez od 4.2 centa ma svaku funtu pamuka koja ulazi u tekstilne fabrike; slične se daće imaju ubirati od duhana i nekih drugih proizvoda. Svotama, koje će ovim putem ući u državne blagajne, odmjeniće se one seljake koji budu slijedili državne propise s obzirom na poništenje četvrtine pamučne proizvodnje i s obzirom na odraničenje usjevne plohe kako pamuka, tako i pšenice, kukuruza, duhana, i nekih drugih plodina. Roba za izvoz oproštena je od ovih poreza, što znači da se imade prodavali prema oprobanim receptima »dumpinga«. Valja dodati, da ovaj Ratarski Zakon nema prisilan karakter, tojest pojedmim se zemljoradnicima ostavlja na volju da se upravljaju prema ličnoj uvidjavnosti, radi čega mnogi predvidjaju slab odaziv, naročito alto tržne cijene budu omogućile poljoprivredniku dovoljnu razliku za njegove proizvode, Praktične poteškoće u provodjenju ove politike javljaju se poradi toga, što će Vlada morati mobilizovati čitave armade službenika, jer se tu radi u svakom pojedinom slučaju o sklapanju posebnog ugovora izmedju pojedinih ratara i države.

Odnosi izmedju planskog gospodarstva i problema ba nkarstva, novčarstvaiflinansija uopće, nisu još dobili pozitivnu formu, i to iz više razloga. Prije svega, Vlada зе našla odjedamput i suviše angažovana u probleme poljoprivrede, industrije, i državnog Sazdmstva, tako da se i sami Amerikanci ne malo čude energiji i okretnosti nove Vlade pri treliranju onolike hrpe materijala elementarnog značenja u tako kratkom vremenskom razdoblju. Za bliže ispitivanje bankarskih i novčarskih pitanja državni aparat prosto nije mogao :dosada da

418