Nova Evropa

јаки: гвоздени крст на ратној, и кукасти на новој (хитлеровској) застави. Код оволико крсташких застава, најинтересантније је да држава Папе, насљедника Христова, нема знака крста на својој застави!

Готово све муслиманске државе имају заставу са звијездом. Поред звијезде имају на застави и полумјесец три од ових држава: Турска, Египат, и Тунис. Хеџас, колијевка Пророкова, има на зелену алај-барјаку једну суру из Корана, с голим мачем испод ње. Само једна муслиманска земља се толико модернизовала да нема на застави ни полумјесеца ни звијезде; то је Сирија, која је под француским мандатом, и која ће можда на томе остати само док буде под мандатом.

Амблеми на заставама. — Поред крста, звијезда, и мјесеца, има на заставама и разних других знакова, амблема. Амблем сунца имају три моћна такмаца на Далеком Истоку, Кина, Јапан, и Русија (Савез Социјалистичких Совјетских Република); потоња само на својој ратној застави. У мањем формату долази сунце и на заставама неких јужно-америчких република. Од других амблема најинтересантнији су укрштени чекић и срп на застави Совјета, Гандијева преслица на иначе тробојној застави Независности Индије, па укрштени кључеви земаљског и небеског царства на застави Ватикана. Камбоџа, која се дичи црвеним Ангкорским Храмом, хтјела је да постави и на свој стијег лик Храма, којему чини пандан слон на застави Сијама. На једној застави сачувао се и црни двоглави орао, тај некадашњи символ силних царевина на Босфору и на Дунаву, који се сада мора задовољити са скромном улогом амблема малене али — како се види — поносите Албаније. Сличну је судбину доживио и лав, који је са заставе охоле Венеције морао да се склони на нову перзијску тробојницу, додуше без књиге и крила али зато с мачем у руци.

Од свих амблема најомиљенији су ипак звијезде. Оне долазе као главно знамење и на заставама многих других држава осим муслиманских. Тако су звијезде у разном броју и разним комбинацијама важан саставни дио заставе Сједињених Држава Америке, Аустралије, Бразилије, Нове Зеландије, Чила, Кубе, Панаме, и Либерије. Звијезду налазимо и на ратној застави Совјетске Русије. Најпретежнију улогу имају звијезде на застави Сједињених Држава која се стога зове »звјезданом заставом«. Ове заставе, иако нису све старе, све су старинскога типа. Али и на неким модерним тробојницама налазимо звијезде, додуше више као урес, јер су код тих застава главна ствар боје. Иначе се на тробојкама могу доста често видјети и друга знамења, најчешће државни

грбови, којима се редовно разликују ратни стијегови од обичних застава.

515