Nova Evropa

Заставе на пруге. — Пруге на заставама могу бити водоравне и окомите. Могле би бити и косо положене, али таквих још нема ниједна држава (први је корак у том правцу учинила Куба, утиснувши косе линије трокутног клина у своју заставу, у чему је већ нашла и сљедбенике, у Чешкословачкој, и Трансјорданији). Државне заставе с водоравним пругама многобројније су од оних с окомитима; њихов односни број стоји у омјеру 3:1. Водоравне пруге су и старијег постанка него окомите.

Највећи дио и једних и других ових застава има по три пруге. Двије пруге имају, углавном, само старинске заставе; такве су ускрсле заставе Пољске, Чешке, и Ватикана, као и заставе свих микроскопских државица европских, тих посљедњих остатака Средњега Вијека. И Португал, мада је послије пропасти монархије измијенио боје, ипак има и у својој новој застави само двије пруге као у старој. Само једна новија држава има заставу са двије пруге, а то је антилска република Хаити. Заставе са више пруга (од пет до тринаест), новијега су постанка, премда је таквих било и у прошлим вијековима. Од ових застава најпознатија је, и од данашњих најстарија, застава Сједињених Држава, са 13 водоравних пруга. Овај су распоред имитирале и неке друге државе узевши сличне заставе са 9—11 пруга. Заставе са пет пруга су најновијег постанка, те их имају само Костарика, Куба, и Сијам. Код свих застава са више од три пруге, пруге су водоравне. Окомитих пруга не налазимо нигдје више од три.

Боје застава. — Најстарије заставе биле су једнобојне, и — у великој већини — црвене. Црвена боја била је одувијек људима најмилија, те се и данас најчешће употребљава код застава. Одмах за њом слиједи бијела. Осим црвене и бијеле боје налазимо, у савременим државним заставама, још ове боје: жуту, плаву, зелену, и црну. Од ових најчешће долази плава боја, за њом зелена, онда жута, а најпослије црна, која се налази само на седам застава. Плава боја долази двапут више него зелена, а ова се сматра светом бојом Ислама те ју стога нарочито воле муслиманске државе. Плаву и зелену боју најчешће прате бијела и црвена, а обје заједно долазе само у двије заставе (Бразила и Либерије). У најновије доба надошле су још двије боје: наранчаста (у заставама Ирске и Јужне Африке), и љубичаста (коју налазимо у најновијој државној застави на свијету, у оној републиканске Шпаније, и само ту). Заставе старијег постанка (с крстом, полумјесецом, звијездама, и т. Д.), које су сачувале једнобојност платна, имају и сада, већином, поље црвене боје; али има их и од других боја. Међу овим заставама старинскога типа најнеобичније се дојима она Афганистана,

516