Nova Evropa

— услед провале Маџара — заувек раздвојени северни Словени од јужних Словена.

Особито значајну улогу играла је Чешка у време Карла 1 Луксембурговца, који је од своје домовине Чешке направио најважнију државу у Средњој Европи. Праг постаде средиштем целе Средње Европе, и ту Карло утемељи најпре надбискупију, а после Универзу, прву у Средњој Европи, која је убрзо имала преко 10.000 слушача. Какву је културну мисију имала Универза, лако ћемо уочити ако се само сети“ мо да је Праха у оно време била на периферији подручја средњевековне културе, чија су средишта била тада у Паризу и Порајњу. Краљ Карло је био један од ученијих људи свога доба: дописивао се са Петрарком, а из других европских земаља доводио је у Чешку уметнике, градитеље и занатлије, и т. д.; саградио је у Прагу неколико великих грађевина којима се и данас дивимо. На другој страни, Карло се много бринуо и за економски напредак земље; многе гране данашње чешке индустрије још је он подигао, а развио је и чешку трговину. По свему, Чешка је за кратко време заслугом Карла постала узорном државом у Средњој Европи; а Карло се осећао Словеном и радио је као Словен. Чешка је поготово имала велик углед онда када је њен владар изабран за немачког Цара.

И значење Јана Х у с а за Чехословаке и за Средњу Европу велико је. То је први човек на европском континенту који је дигао свој глас против средовечне теократије, мистике, и сколастике. Својом критиком стања у Цркви, први је започео реформацију, која се онда после њега толико размахала Европом. Последице за чешки народ биле су неизмерне: Чешка и Моравска спасле су своју народност: у време хуситских ратова, са целог њихова подручја протерани су Немци.

Следећа карактеристична личност био је краљ Јурај Подјебрад (1458—1474), за чије се владавине чинило да су се вратила златна времена Карла 1. Краљ Јурај је донео један статут у коме је изнесен до у детаље израђен план европске федерације; овај је план он предложио француском краљу Лудовику ХТ. У неколико параграфа говори се ту о сврси савеза свих хришћанских владара Европе, установљује се заједнички парламенат, савезно судиште, а хоће се постићи мир и братство међу народима. Овај план, додуше, није успео, али је карактеристично да се већ у оно време јавља код Чеха план конструкције веће политичке 34једнице, који је данас тако актуелан и у вези са данашњом чешкословачком политиком.

У ХЛ столећу имао је чешкословачки Препород 04 лучног утицаја на препород других словенских народа у

196