Nova Evropa

kojega je on uveo u stranku i u politiku, i Meštrovićeve sadašnje drugove s kojima je on nekada pre Rata vodio stranku a posle Rata pripremanje Zagrebačkog Kongresa?..,.

Mi smo, posle Zagrebačkog Kongresa, išli mirno dalje svojim putem, neulazeći u partajsku i dnevnu politiku, ne toliko što to ne bismo hteli koliko zato što nismo mogli od političkih prilika i od zuluma profesijonalnih političara, Lični neuspeh posle uspelog Kongresa, dabogme, ostala nam je na srcu rana, skupa s izdajstvom Dra, J, Smodlake, pa nas niko ne može koreti što smo se i Kongresa ! пазеба »уодје« tom prilikom sećali s bolom u duši, Ko više nego »Nova Evropa«, medju čijim se pokretačima i osnivačima isticalo od samoga početka (1920) ime Dra, Josipa Smodlake? I sad, čitaoci »Nove Evrope« mogu zamisliti koliko se iznenadio naš urednik, kad је једпоба dana, krajem godine 1933, u redakciju »Nove Evrope« ušetao — glavom Dr, Josip Smodlaka. Došao je da ponudi nekoliko svojih članaka, dabogme — sada — za novac, jer su se, kako reče, materijalne prilike {za njega, za nas naravno — ne!) izmenile, Pogodili smo se, i doneli smo jedan članak (vidi »N, E.« od 26. novembra 1933). Ali se tada naš urednik — što neće mno8o začuditi nikoga ko a poznaje — nije mođao uzdržati a da ne zapita G. Dra, Josipa Smodlaku: kako to da on dodje u »Novu Evropu« posle svega onoga što Je sledovalo iza Zagrebačkogš Kongresa? Našto je Dr, Smodlaka odgovorio, da je ono bila »politika« (što je trebalo da znači, da se sve može učiniti, ili neučiniti, i objasniti, ako su u pitanju javni rad i politika); a verovatno je, da je našes nekadašnje6 Vodju i idealnog političara. pomalo uopšte začudilo naše pitanje, ako ба је s pažnjom i s razumevanjem saslušao, jer — ko su 6, Ćurčin ı »Nova Evropa«, u javnom životu i u politici ove zemlje, i u istoriji njena mpostanka, prema Dru. Josipu Smodlahi!?, ,. .

Desilo se je, medjutim, da su naskoro zatim — zbog polemike Dra, Iva Belina sa Jadranskom Plovidbom, u kojoj je »Nova Evropa« stala na stranu svoda stalnog privrednog saradnika, ističući naročito nemudro i nehrabro držanje anonimnog pisca i ujedno pravnog savefnika Jadranske Plovidbe (vidi »N, E.« od 26, februara 1934: »Polemika o subvenciji naše trgovačke mornarice pred javnošću«) — »Nova Evropa« i njen urednik navukli na sebe teški gnev Dra. J, Smodlake, koji je slučajno sam glavom bio anonimni pisac {[»naši роmorski krugovi«) i ujedno pravni savetnik Jadranske Plovidbe. On se u tolikoj meri naljutio na nas da Je — u Jednom nastupu nervoze — povralio čak idući broj »Nove Evrope« neotvoren poštom u Zagreb! I eto, to uzbudjenje drži ga, kako se čini, još uvek, dok nas, bez razlofša i nevolje, uvlači u svoje polemike s trećim osobama, a o petim i deselim predmetima.

81