Nova Evropa

Питања наше унутрашње политике.

Nastavljamo anketu o problemima naše unutrašnje politike, koju smo počeli u septembarskom broju »Nove Evrope«, pa prekinuli u prošlom broju (vidi uvodnik), i donosimo u ovom broju nova tri odgovora od tri naša stalna saradnika, i to: 1) od Dra. Nikole Stojanovića, pisca knjiice »Naša politka«, koja je tu nedavno pobudila živ interes naše štampe; 2) od Dra. Iva Kolbea, čitaocima »Nove Evrope« dobro poznatog uvodničara; i3) od Dra. Rajka Gjermanovića liz Nove Gradiške), čiji su članci u »Novoj Evropi« o poratnoj Bosni, odlikujući se iskrenošću i poznavanjem prilika, izazvali svakovrsne komentare bosanske javnosti.

Kao što smo obećali u prošlom broju, nastavićemo ovu našu anketu i u idućoj godini, jer smatramo stvar neobično važnom i korisnom; a već smo ranije oglasili, da su nam obećali poslati odgovore i naši politički prvaci i stranačke vodje: GG. Ljuba Davidović, Dr. Vlatko Maček, Jaša Prodanović, i drugi. Nećemo da naši pretplatnici misle da želimo praviti naročitu reklamu ovim imenima, te izjavljujemo izričito, da još nismo dobili obećane izjave, pa ih nismo mogli ni doneti; ali smo dobili ponovna obećanja, da će »Nova Evropa« dobiti odgovore. Tako nam G. Ljuba Davidović piše [{23. novembra), da ostaje u obavezi, samo moli da stvar malo odložimo, »s obzirom na izvesne okolnosti koje su se pojavile u medjuvremenu«. U svakom slučaju, molimo i ovom prilikom sve one koji su nam saradnju u ovoj stvari obećali, da svoje obećanje što pre iskupe.

XL Kratki odgovori na postavljena pitanja. 1.

Po skoro opštem i opravdanom verovanju, 8 lavni ı aktuelni problemi naše domaće politike jesu ovi: a) pitanje državnog uredjenja, b) regulisanje cena poljoprivrednih proizvoda i seljačkog kredita, c) budžetska ravnoteža, d) dobra i poštena administracija. To su pitanja koja predstavljaju ključ za rešenje svih državnih, ne manje važnih, zadataka {o kojima sam opširno govorio u svojoj nedavno izašloj knjizi »Naša Politika«, vidi u »Novoj Evropi« od jula 1935, str. 225—228).

2.

Načini, kojima se može pristupiti rešavanju gornjih ključ-problem4, mogu biti raznovrsni, jer zavise od prilika i od momenta kad se pristupa rešavanju, U sadanjim časovima, narodno poverenje je prvi i glavni uslov za uspeh. Za to poverenje potrebno je, da kvalitet vodjstva državne politike bude van

382