Nova Evropa

što mi je došla do ruku knjiga Bruna Brema (Brehm) »Apis und Este«. Kad sam tu knjigu pročitao, učinilo mi se da su pri njenu stvaranju bili od pomoći i sudski zapisnici. Ne mogu sebi objasniti, kako bi drukče pisac mogao doći do svih tih podataka, — iako se na tačnost lonoga što navodi ne bih mogao baš u svemu osloniti. Poimence mi nije bilo jamo, što se tiče Čabrinovića, otkud da ispadne onako brbljiv i nekakav ženskar, u prilikama m kojima se nalazio. Prema onom kako sam ga ja poznao, morao bi se bio izmeniti, što je — po mom sudu — kod prirodš kakva je bio on sasvim meverovailno. Ne smem ipak prevideti okolnost, da sam već u Trstu imao jasan osećaj, da mi se Čabrinović nije nikada sasvim poverio. U tom ne vidim nikakve neiskrenosti, već samo rezervisamost, koja je imala svoje zamašne uzroke.

U svom prikazu opisao sam Čabrinovića tačno onako kako sam ga poznao kad smo se sreli u Trstu. Tada još više toga nisam znao što danas znam. Sada mi je više toga objašnjeno što tada nisam mogalo sebi protumačiti, usled čega mi je tada njegov pravi liki bio obavijen velom nerealnosti, pa čak i smešnosti. Danas — па osnovu onoga što sam doživeo neposredno u opštenju s njim, kao i ma osnovu fačnijega poznavanja prilika 'opšte političkih, a poimence i nacijonalnih, iz kojih je Nedeljko Čabrinović izišao, evo kako ga ja sebi predstavljam. Nedeljko Čabrinović došao je u Trst da bi stekao svoj »incognito«. Zato je imao dlovoljno razlog4, jer Je nosio u sebi odlučnu nameru. koja je bila ovladala celim njegovim bićem, pa ju je morao tajiti.

Da je imao izgon iz Sarajeva, i da je učestvovao u tamošnjem štrajku tipograf4, o tome nije mi rečce prozborio pred svojim klasnim drugovima, iako bi time u njihovim očima bio vrlo mnogo dobio, što je on i sam dobro znao. Take su ljude tipografi neobično cenili, gledajući u mjima prave junake svoga staleža. Ali, da je io tom govorio, saznalo bi se zato posvuda, jer su Tršćani vrlo brbljavi. Trebalo je dakle maročite samozataje da ne progovori, pa je Čabrinović morao imati za to važnih razlog4. Dosledno ćutanje o toj stvari, pri njegovoj slavoljubivosti i želji da se pokaže, znači veliku unutarnju snagu.

Da je došao u Trst iz Francuske, ne verujem; Bog zna šta ga Je nateralo da tako kaže, možda još ponajpre težnja da što bolje zatre trag. Iz isloga se razloga, držim, izdavao za socijalistu. Kako sam već rekao, ja ni danas još ne verujem da se je on osećao &OcCijalistom u stranačkom smislu. Imao je doduše razvijeno ose-

61