Nova Evropa

megodovanju, uzimao je reči i iz govora seljaka, i iz djačkog žar-

gona, i iz usmene terminologije »zlatne omladine, i iz jezika ulice, pijace, krčme; stvorio je tako sebi jezik meobično snažam, SsirOV, strastven i borben, ali vrlo težak za stranca. Svaki prevod njegovih dela ublažuje i oslabljuje utisak originala. To je uzrokom, zašto Saltikov nije mmogo poznat u inostranstvu i Zašto je samo film

mogao tu da populariše njegovo ime. ве Мр Ro-0p

Белешка. Смрт Харолда Темперла,

Шре месец дана умро је, изненада, професор Кембриџског Универзитета (ректор Peterhouse СоЏесе-а), Темперле (Нагоја William Temwperley), jena ON најпознатијих савремених енглеских историчара, и добар пријатељ нашега народа.

Његово најзначајније историјско дело, »Канингова Спољна Политика«, на коме је дуго радио, изашло је тек године 1925; али је почетке својих истраживања о истом предмету (»Канингов живот«) објавио још 1905. После Светскога Рата уређивао је, кроз много година, заједно са штрофесором Гучом (6. Р. Соосћ) »Британске документе о узроцима Светскога Рата«, од којих је задња свеска изашла тек прошле године (види »Нову Европу« од маја 1938 и од јануара 1939). Од 1923 до 1937 уређивао је »Кембриџски Историјски Часопис«.

Нашу земљу упознао је нарочито у току Светскога Рата, као часник на Солунском Фронту и британски војни изасланик. Тада је написао и »Историју Србије« (1918), најбољу која је досада написана на енглеском језику. После Рата долазио је готово сваке године у Југославију, коју је познавао боље од нас Југословена и у којој је имао много пријатеља. Био је, међу осталим, и добар пријатељ »Нове Европе« (види број »Н. Е« од 16. фебруара 1930: »Британија и Британци«, и у њему чланак: »Наши пријатељи у Великој Британији«). Још прошле године у ово доба, поводом Свесоколског Слета у Шрагу, састали смо се с њиме и с осталим нашим британским пријатељима, који су били тада гости председника Бенеша, — био је здравији него икад. Али је после изненадно оболео и није се више предигао.

Нека му је вечан спомен међу нама. | |

284

O O SL NA