Nova Evropa

да сам их ја ту сакрио. Морао сам поћи пред шефом детектива, двојицом полицајаца, и самим директором у подрум, а кад је куварица показала завежљај, наредише ми да га ја подигнем. Морам признати да ме је обузео бло приличан страх, јер сам и сам помислио да је неко могао заиста да сакрије бомбе на томе месту, будући да је тада полиција на све стране трагала за атентаторским бомбама. Кад сам са страхом подитао завежљај, — то је било једно ново конвиктско ћебе, и кад сам га опрезно размотао, указали су се истом окоћени мачићи. Настао је заједљив смех; али ми је то ипак допринело, да сам најурен из Конвикта, те опет остао на улици. Тада сам случајно срео пок. Симу Мирковића, председника »Просвете«, и — »жуд ће суза већ на око«, изјадао сам му се и замолио га да ме ма где и ма на какав посао смести. И он ме одиста, већ после два дана, сместио, и то ништа мање нето у Земаљској Влади, у »ексибиту« (отпремном одељењу). Шеф ми је био неки набусит човек, који је самном веома мало и увек нељубазно говорио, посматрајући ме подозриво. Сав мој посао састојао се у изналажењу и паковању аката у коверте; али сам настојао да и тај посао радим што савесније и без замерке, па ми је успело да добијем плату као дневничар. (Пок. Симо Мирковић био је тада у Зем. Влади у својству инжињера, у одсеку за градње школа.)

Ја сам тада већ био искључен из свих школа у Аустроугарској Монархији, будући да је наша тајна ђачка организација била већ откривена (како сам то описао у чланку: „Како је 1914 страдала српско-хрватска нацијоналистичка омладина«, у сарајевској »Просвети« за 1937, што се види и из преписа следећег акта Државног Одветништва у Сарајеву:

»наће: Писмени саобраћај између Државног Одвјетништва у Сарајеву и истражног судије Либла. Кривична ствар, окривљених: Виктор Рубчић и другови. Кривично дјело: Злочин сметања јавног мира, по 8 142 к. з. Први приједлог Државног Одвјетништва TII 1564/1914, 6p. 9899 и 2892. Предлажем: 1) да ce заметне истрага против: Војиславу Богићевићу, Мухамеду Ченгићу, Богдану Чулићу, Ибрахиму Фазлиновићу, Јосипу Дујловићу, Ђури Бањцу, Рудолфу Гржети, Виктору Рубчићу, Милану Прици, Хамдији Никшићу, Садулаху Никшићу, Смаилу Османовићу, Ђорђи Петровићу, Максиму Протићу, Марку Шерину, Каменку Милошевићу, Урошу Карану, Лазару Ђукићу, Мухарему Љепошевићу, Мирку Кусу, Сими Карановићу, Бранку Кебељићу, Антону Мохоровићу, Богдану Мутићу, Душану Марјанцу, Леополду Клофачу, Богдану Мирковићу, Боривоју Јевтићу, Ивану Јолићу, Мехмеду Звони, Душану Смиљанићу,

299