Nova Evropa

Русија петогодишњих планова.

(Узроци и резултати »пјатиљетака«.)

У тоталитарним и диктаторским државама биљеже и показују само успјехе. Треба да се деси катастрофа, па да спомену и неки неуспјех. Зато је увијек тешко разликовати стварност од пропаганде кад је ријеч о унутарњим приликама диктаторских режима. Та се тешкоћа осјећа и код расматрања тако важних питања као што су индустријализација и колективизација Русије, срж чувених »петогодишњих планова« (кратко »ПИјатиљетке«), који се проводе са нечувеном енергијом и беспоштедношћу, управо крвљу и жељезом, ево већ десет година.

Револуција и Пјатиљетка — двије су ријечи, два факта, који доминирају руском историјом за посљедњих двадесет година. Па какови су резултати тих двију гигантских историјских акција, — питају се пријатељи и непријатељи: Какова је економска слика иекономска снага савремене Русије2г Какови су социјални резултати Револуције и Пјатиљетке 2 — Због величине Русије, због оригиналности проблематике, због политичке актуелности (преговори и савези, политички и трговински), због ортанизованости и техничке опреме Црвене Армије, та су питања — данас више него икад — од свјетског замашаја и значења. За нас Југословене, та питања имаду и свој нарочит интерес. Зато је о њима објективно расправљање потребно, маколико да је тешко.

У марту мјесецу ове године одржан је у Москви (у Кремљу) Осамнаести Конгрес Руске Комунистичке Партије, на којем је дат биланс за двије Пјатиљетке, а утврђен план за трећу. Податке и бројке, изнесене на том Конгресу, или у другим службеним совјетским издањима, ми ћемо овдје узети за базу нашег расматрања. Али прије тога, изгледа нам упутно, дати опћу слику о покретним снагама Шјатиљетке, о узроцима који су је изазвали, и о току њезина остварења. Код удаљености, као и услијед необавијештености која влада о Русији, те која повећава низ објективних тешкоћа при посматрању, саме бројке не могу бити увијек довољне ма и за колико-толико правилну оцјену стварности, Прије, дакле, него што проговоримо о Русији након двију »пјатиљетака«, ми ћемо рећи коју ријеч о Русији у току двију »пјатиљетака«.

363