Nova Evropa

vofi« s oznakom »New-York 1940«). Svakako, ovi poverljivi razgovori i izveštaji jednog odanog pristalice nacijolnalnog socijalizma, i bivšeg vernog činovnika današnjegš režima u Nemačkoj, spadaju nesamo medju najaktuelnije nego i medju najznačajnije doprinose za poznavanje i razumevanje vodećih ličnosti savremene Nemačke i svega što se u njoj danas dogadja, pa će kao takovi ostati od važnosti i za istoriju oOvoSa rata.

Ali je možda još važnija i zanimljivija, a svakako neposrednije napisana, druga jedna knjiga o ovom predmetu, koja je izašla pre mesec-dva dana, na francuskom: »Hitler et mo i«, od Ota Štrasera (Otto Strasser), brata Gregora Štrasera, jednog od osnivača nacijonalnog socijalizma ı vernos sledbenika Vodje sve do 30. juna 1934 (kada je poginuo, zajedno s ostalim društvom). Sam Oto, koji danas živi u Francuskoj, bio je takodjer medju osnivačima Stranke; ali se ranije razišao sa Vodjom, pa — načelno — i sa svojim bratom. U ovoj knjizi on opisuje, na dramatski način, kako je do tog došlo. Oto Štraser je novinar i književnik od zanata, pa je u svoj rad i u svoje pisanje unosio ideje, što Sa je i dovelo u sukob sa starim drugovima — kad su ovi došli na vlast. Njegova je ispovest tako ubedljivo i književno napisana, da ju je poznati engleski pisac Rid (Douglas Reed) obradio i izdao — na engleskom — u vidu biografskog romana (»Nemesis”?«), koji je izazvao živu pažnju u Engleskoj, ра »Титез Literary Supplement« kaže za nj, da je »uzbudljiva biografija i prikaz jedne ličnosti i jedne filozofije«; a prikazivač »Spectator«-a (prof. G. P. Gooch, broj od 5. aprila), pod naslovom »Jedan nemački vodj«, posvećuje с1tava dva stupca »sjajnim stranicama ove knjige, koja izvodi pred nas čoveka visoke inteligencije, stvaralačke mašte, izuzetne izdržljivosti«. Nas naročito interesuje »filozofija« Ota Štrasera, tojest njegove ideje o rešavanju socijalnih problema u svetu i sredjivanju političkih i ekonomskih prilika u njegovoj domovini, pa ćemo se prvom prilikom na to vratiti.

U idućem broju prikazaćemo odličnu knjigu jednog od ргуака engleskih laburista, Grinvuda (the Rt. Hon. Arthur Greenwood): »Zašto se borimo« OW hy we fight Labours Case«), koja je nedavno izišla.

128