Nova Evropa

особито у пасивним, брдским крајевима — повољно утицало на приплод стоке. Рацијонална прерада млијека — поготово на задружној основи, у сточарским крајевима, гдје је мље карство још и данас у најпримитивнијем стадију, — повољно би дјеловало на одржање повољних цијена мљечних производа; с друге стране, тиме би била ојачана куповна и потрошачка моћ села, па тиме и његово снабдјевање намирницама у којима оскудијева.

Једновремено са подизањем производње потребно би било уредити и организовати што цјелисходнију расподјелу животних намирница, а трошкове набавке смањити до минимума. То би се постигло усавршавањем већ постојећих саобраћајних веза, смањеним превозним тарифама, па и бесплатним превозом намирница за задружне организације, и апровизацијоним одборима. При расматрању мјера привредног карактера, требало би имати у виду и један од најзначајнијих фактора на формирање цијена уопште, а то је монетарна политика (коју спроводи држава путем Народне Банке): повећани оптицај новчаница, којему је такође узрок у спољнополитичким догађајима, изазива слабљење куповне моћи новчане јединице а тиме и скакање вриједности робе; стога, уколико није могуће приступити дефлацијоној политици, требало би обуставити даље повећавање новчаничног оптицаја.

Ако се ни споменутим — ни другим — мјерама привредног карактера не би дало спријечити даљи пораст цијена, не би преостало друго до да се предузму мјере социјално-политичке нарави, — да држава узме у своје руке несамо регулисање потрошње, и то у јачој мјери него досада, него да приступи и производњи неопходних животних намирница. У постојећем правном поретку, немогуће је измијенити основе ни домаће а још мање међународне привреде, па се зато при постојећем реду ствари држава и не може појавити као непосредни продуцент животних намирница. Али као прерађивач истих — имамо већ случај са државном фабриком шећера — држава би могла да наступи уз повољне изгледе на успјех, поготово данас када се од ње тражи да преузме све што је потребно за заштиту економски слабијих народних слојева. Ова државна интервенција за појачање

347