Nova Evropa

је био за главу од њих височији, мало погурен, уских рамена и бледа лица, а стално је гледао око себе као да тражи згодну прилику да нам умакне или да кога нападне.

»Зовући нас по презименима, Хутнер је наредио Косутару да претресе Грабежа, а ја Чабриновића, док је он претресао Принципа. Кад су чули моје презиме, атентатори се, као по договору, погледаше, а Грабеж се смркну и искоса ме непријатељски погледа, што ми је било врло жао. Окренут леђима управнику, неприметно сам намигнуо Чабриновићу, и он ми исто узврати. Мислим да је јадни Недељко помислио да се од мене може надати нечему. Затим смо их везали у ланце и колима спровели на железничку станицу, у засебан вагон, на чијим су прозорима биле навучене завесе. У вагону смо их везали и за клупе, и тако смо кренули према Броду.

»Ми млађи пратиоци ћутали смо, јер смо се морали управљати према нареднику Хутнеру, који је спочетка био врло љут и намрштен, као добар Аустријанац; а био јем поносан, што му је поверен овако важан посао. Међутим, што смо даље путовали, а гледајући атентаторе везане, слабе, и измучене, Хутнер је све више за њих осећао самилост и желео је да им учини какве олакшице на путовању. Прво им је давао да једу што је за себе био понео; а кад смо, око Добоја, и ми пратиоци хтели јести, наредио нам је да заједнички изложимо шта ко од јела има, и одвајао је и давао најбоље комаде атентаторима.

»У Броду смо прешли из вагона у вагон, који је такођер био резервисан за нас. Одатле смо се смењивали и по двојица смо спавали, а друга двојица чували атентаторе. Хутнер рече атентаторима, да се могу наместити да спавају како им је згодније, али је то било тешко, пошто их је жуљило тврдо седиште и често су сан прекидали. Даље, у путу, куповали смо исту храну за све нас. Међусобом разговарали смо о местима кроз која смо пролазили и пушили смо цигарету за цигаретом, а атентатори су нас пажљиво слушали. Видело се да месецима нису пушили и Принцип је отвореним устима увлачио дим. Хутнер је то приметио и понудио их је цигаретама, па смо отада сви заједно пушили; постали смо интимнији и почели с њима разговарати.

»Хутнер је распитивао Принципа о његову животу пре хапшења, и је ли му жао што ће у тамници кости оставити.

377