Nova iskra

18

Мене је заинтересовао тај лав друштвени, тај ненобедиви јунак наших дана, и ја сам се кренуо из свога мира да га изближе видим и проучим. Проучио сам га и нашао ово; а ово, што сам ти напиеао, тврди о њему да је паметан човек. Једна још лепша врлина стоји уз ову што поменух — није сујетан. Био јс некад и неки газда, па како новац не мирује, тако се и сам био бацио у разне спекулативне послове те пострада. Из те беде извукао се с неком бедном паром и чистим именом; па како је био жив и окретап човек, он се латио посла, који је још до некле и разумевао, и резултати тога, ово су. Задржао је. своје старе навпке: искреносг нрема сваком и нешто ко модитета у кући. Треба да му банеш на ручак, и ти ћсш видсти како је то честита совра. То је редовно. Он сам вели: — Све сам кадар потегнути и радити кад добро једем. Од свега ма овом свету волим своју жену и децу. После тога одмах долази: добар ручак и чиста постеља. Ако тога немам, онда сам мртав. Не тражи од мене онда никаква рада! Чешће одем до њега — као што и он мени дође кад му послови допусте — те разговарамо. И нс знаш како ми пријатно врсме прође кад седим с њим. Обично њега слушам кад прича ио штошта из свога живота; а ја га слушам тако пажљиво и жељко, као што некад жељно п иажљиво читах старинске приче које ме заношаху поучавајући. Их, ала се отеже ово писмо! Еако би било да завршим, па да ти у идућем о чему другом причам. Ја велим да јс то паметна идеја и сво завршујем са жељом да ми будеш здрав и весео ТВОЈ Јанко.

* * * е застани ! Свс даље и даље Тамо, гдје те сан младости зове! Бог, који ти своју милост шал>е, Водиће те на подвиге нове!

Не дај срцу да га слугња свлада Нити оку да га суза роси, Тамо, куд те зове душа млада, Свој крст тешки на плећима носи!

Благо оном кога Провиђење Под бременом пут Голготе спрема! На њ свијетло чека Васкрсење А гроба му ту на земл^и нема. Пред њиме ће поникнути ником Руља што му трнов вјенац сплела, Он ће клицат' побједнијем кликом А зар божји гријаће му с' чела. Не застани! Кроз маглу дубоко Моћан ступај уз голетну страну, Свој стјег дигни пут неба високо И радуј се васкрсноме дану!

Алекса ШантиЂ

Кгупа Град у Босни

Диетићи (ПЕСМЕ У ПРОЗИ, ПРИЧПЦЕ, ИМПРЕСШЕ) Из Христове науке „ \\ прохођоше но свој Галилеји Исус учећи но зборницама њиховим, и проповедајући јеванђсље о царотву, и исцељујући сваку болест и сваку немоћ ио људима. И отиде глас о њему по свој Сирији и приведошс му све болесне од различних болести и с различним мукама, и бесне, и месечњаке, и узете, и исцели их. И за њим иђаше народа миого из Галилеје, и из Десет градова, и из Јерусалима, и Јудеје и иснреко Јордана. А кад он виде народ, иопе се на гору, и седе, и нриступише му учеиици њсгови. И отворивши уста своја учаше их говорећи: „Сваки који иште, прима; и који тражи, налази; и који куца, отвориће му се. — Или који је мођу вама човел