Nova iskra

— 15

Одушевљење Ј4з „Џрозавда" Змајоеннм^ Одушевљење, — — и Фанатизам. Је ли то свеједно? Јесте. Само одушевљење наилази чешће или ређе на човека, па га остави, док се онет не врати, а Фанатизам му се уније у крв, овлада тирански њиме, заслепи га за све друго, номути му умл,е, начини га својим робом. А у ствари је ипак свејсдио. Одушевити се и ®аиатик мо,же човек бити само за оно, што је добро, или што мисли, да је добро. 0 Фанатизму нећу да говорим, али одушевљењу бих, и овако стар, могао написати најодушевљеиију химну. Но нека је други напшне. Ја ћу је радо читати.

Сумња Непрекидно киша сипа .. . Сва је околина умотана у лаки вео, који као да и у сваког поједииог човека продире, те и ту застире све, и најслабију мисао и најмањи знак живота. Из даљине се чује неко потмуло брујање, које се час утиша, час опет порасге, као жагор какве небројене гомиле, те се по свој природи шири тиха, одмерена, монотоне мелодија све норазговетнија, што је вигао слушамо, а у толико досаднија, у колико се већма трудимо, да је се отресемо. Оа кровова, пак, отискују се капљице, те но влажној земљи и омањим локвицама воде ударају такт тој онгатој СИМФОНИЈИ. Хладноћа, влага и досада без краја ...

Улица Краља Милана I

Ја при крају својих дана бацам поглед на цео свој дојакошњи живот. И тај би ми живот изгледао као мутна магла, да се не сећам светлих часова свога одушевљења. Да, да, одушевити се може човек само за оно, што је добро, или за оно, што мисли да је добро. А тегако оном јаднику, који се не може одушевити ни за што.

У соби за столом седи човек, заронивши главу међу руке. Ништа, што би било ван њега, не би га могло отргнути од његових сањарија, јер се све што за њега постоји слило у њему у једиу једину мелодију, непознату остадом свету, а непојамну чак и за њега. Чим отвори очи, одмах спази ту слику где лебди по зидовима, око књига, извирући из сваког ваздушног молекила; склопи ли очи — иста слика. Ако се иотруди да слуша, што напољу бива, исгога ће тренутка без икаквог поговора чути опет оиу мелодију, своју, која га тако јако нодсећа на извесни познати глас.