O gajenju pivarskog ječma
9
као и на то, да-ли оу зрна чврсто заодевена, обрасла плевицом, или су гола. По распореду зрна на класју, разликујемо три главне врсте јечма; двореде, четвореде и шестореде, од којих имамо fhpe и озиме. Између јарих и озимих јечмова нема никакве ботаничке разлике; разлика је једино у краћем или дужем порашћивању.
1. Двореди јечам.* Код дворедог јечма само су као мало пре што рекосмо средњи класићи плодни, а они са стране су неплодни, и тако онда изгледају зрна у заресцима класног вретена у два реда поређана или сложена; клас изгледа пљоснат. Све су одлике дворедог јечма бсате, и то им је само онај средњи, плодни класић бсат, док она два неплодна класића са стране, немају бсја, као што нам то ц олика објашњава. Зрно је већином с плевидом чврсто срастло, а има две-три одлике и с голим зрном. Има га јарог и озимог. За производњу пива узимају се искључиво скоро fhpe одлике, које се одликују мпожином шкроба, тапком плевицом и мањом количином беланчевине. Друге сорте и одлике слабо се употребљавају за производњу пива, и ако се кад и употребе, то се чини по нужди, у недостатку доброг дворедог јарог јечма. Као неку међусобну разлику, означавају још јечам са усправним, осовљеним и са поеијеним класом.
Hordeum d'lstichum.