O gajenju pivarskog ječma
12
Дворед-и јечам: Chevalier.
реклом је из Шлезије. Исто је тако рана одлика као и Пробстајска, а исто тако доброирађа. Chevalier. Једна од старијих одлика, која у свима приликама добро рађа. Ову је одлику произвео и размножио Енглез ClievaИег, из једног јединог зрна, које је спучајно на једном јечмишту нашао, а које му је по крупноћи у очи пало. То зрно он је посејао и особито пажљиво неговао, те је сваке године све више и више крупних зрна пожњевао, и од њих за сејање опет најлепша и најкрушшја одбирао. Тако је то ишло кроз читав низ година, док се није већ толика количина добила, да се могло и на већим просторима сејати. Из Енглеске је доцнпје разнесена ова лепа одлика, тако рећи, по целом свету. Од свију, па и бољих одлика, пиварн некако и данас њу најрадије купују, јер су се у истини уверилп, да је за њихове цељи најбоља. Зрно је крупно, са врло танком плевицом обрастло; слама је риђасто-жута, јака и крута, те лако не полеже. Елас је бледо-жут.