O gajenju pivarskog ječma

10 —14 сантиметара дугачак, мало повијен и носи 30 —10 зрна. Сазрева за 100 —110 дана. Да одржи своје добре особине, треба и ову одлику сејати на добру, дрничаву земљу, inialic he да се изроди, и онда треба семе чешће обнављати. Словачки јечам, из горње Угарске; једна од врло дрбрих, рекли би и од најбољих одлика за производњу пива. Истина да захтева добру, нлодну земљу, али добро и „плаћа“. Сазрева за 110 —120 дана. Hanna, из моравске области Ханаве; рана одлика, изврсна за пиваре. Слама је танка, али доста крута. Ова одлика је подесна и за лакше земље. Зјјно је крупно, кругласто и сазрева за 100 —110 дана. Ситни дворедац. Има слабачак клас, са 30 —36 ситних зрна, која су пуна шкроба, и с тога врло добра за производњу пива. Од свију одлика ово је најранија, јер сазрева за 65 —90 дана; добро се бокори и чврста је на зими. Рађа добро и на највишим планинама, где би друге, крупније одлике измрзле, па се с тога препоручује за планинске крајеве.

Сишпи двореди јечам.

13