O gajenju pivarskog ječma
Једна особена одлика дворедог јечма је Паунасти или лепезовит јечам.* Зрна су, као обично, у два реда правилно поређана, али су више у страну одупрта; доња су најкрушпгја, а даље горе све су ситнија, док се на послетку не заврши клас с једним најситнијим зрном. И ooje је према врху све краће и разапето у виду лепезе, врло је оштро, па с тога и боље очувано од птица. Слама је у тој мерп крута, да ни у најбујнијој земљп не полеже, а уз све то, још се јако и бокорн. У Енглеској, у Баварској п у северној Немачкој сеју овај јечам врло радо, јер добро одољева суши, па се може и на лаким пескушама с успехом да сеје. Зрно је пуно шкроба пс тога подесно за производњу ппва; пивари га радо купују. На класу стоји зрно врло чврсто и не круни се тако лако као у других одлика. Сазрева за 120 дана, п према томе спада у позније одлике. Ооим напред побројанпх, најбољих одлика за производњу ппва, у којих је зрно омотано п срасло
■Паунасти јечам.
х Hordeum distichum Zeocrithum.
14