O gajenju pivarskog ječma

20

исхрану отоке. И од њега има одлика са мрКи.м, или као чађ црним зрном. Од њега ћемо овде да споменемо само ове одлике: Крупни шесторедац. Ово је једна од најбољих одлика шесторедог јењма с дугачким класом, која ,за своје успевање условљава јаку земљу и блажије поднебље. Има га озимог и јарог, и оба се добро бокоре. Зрно је више пљоснато и обрасло дебелом плевицом. Слама је крута п крта, па ју стока не једе радо. Нормандијски. Биће од тога вр.емена једно четрдесет година, од како су Немци из француске области Нормандије пренели овај јечам у своје покрајине, уверенп, да је он издашнији и бољп за исхрану стоке, од њиховог дотадањег шесторедца. Он и јесте издашан, има кратак, али збијен клас и лепо, крупно, пуно, беличасто зрно, али захтева врло добру, јаку и добро урађену земљу, и мора се с јесени врло рано посејатп.

III КАКО ЋЕМО ПОСТУПИТИ ПРИ ИЗБОРУ ЈЕЧМА ЗА ПРОИЗВОДЊУ ПИВА?

Са нашим домаћим јечмом, ми се не можемо похвалитп, јер наши земљорадници потцењују јечам, као неко, осталим' пољскпм усевнма потчи-