O gajenju pivarskog ječma
21
њено „жито“. Они за њега много и не бирају земљу, нити на њега обраћају баш потребну пажњу. То је, у неколико, и могло поднети, док се јечам у нас гајио искључиво само за исхрану стоке; али данас, где се он поглавито тражи за узвишенију употребу, за производњу пива, која се и код нас у све већој мери развија, данас морају и наши земљорадници обраћати већу пажњу на производњу бољег јечма, јечма који he одговарати потребама пиварским, а који се увек скупље плаћа од онога, који се може само за исхрану стоке употребити. То је у интересу њиховом. Они морају гледати да задовоље захтеве пивара, да за њихове цељи производе добар јечам, и да на тај начин спрече увоз за производњу пива подеснијег и бољег јечма са стране. У том циљу, они he, пре свега, изабрати од напред побројаних одлика дворедог јечма оне одлике, које he њиховим приликама најбоље одговарати, па he онда са своје стране учинити све што је потребно, да добију плод, који he потпуније одговарати захтевима пиварским, и онда he за такав производ увек наћи сигурне и добре купце, који he за „добру р'6бу“ у свако доба понудити и већу цену. Од побројаних одлика биће једна боља и подеснија за један крај, друга опет за други. Никад не може бити једна иста одлика за све прилике у тој мери подесна, да би нас могла својим плодом задовољити и по количини и по изврсности зрна; а коју he одлику неки домаћин за своје прилике изабрати, то he најбоље моћи одредити он