O gajenju pivarskog ječma

22

сам, познавајући најбоље своју земљу и околину, Али, нико не треба у први мах много да посеје од неке одлике, док је боље не унозна, док не види, како he она код њега напредовати и каквим he плодом уродити. Но, свакојако треба у почетку са 2 до 3 одлике да опроба, па која се у његовим приликама као најбоља покаже, од ње нека у будуће више посеје, и онда при њој нека и остане. Ми ћемо наше земљораднике да упозоримо и на ту околност, да и најбоље од побројаних одлика неће, и не може задовољити њихова очекивања, ако их буду сејали у неповољне и неподесне прилике. Ако, дакле, нека одлика одмах прве годпне не донесе онакав плод, какво је оригинално семе било, онда томе неуспеху није узрок семе. него узрок томе треба тражити у земљи, у њеној недовољној и неумесној спреми, па и у самом поднебију дотичнога краја. Али, тај неуспех не треба одмах да озлоједи земљорадника, не треба да му да повода да ту „новину“ рђаво оцени, него треба дз га потстакне да и сам потражи узрока том неуспеху, и да га сам и поправи : избором друге, за његове прилике подесније одлике, одређивањем бољега земљишта п бољом прерадом, бољом спремом истога пре сејања. Тако радећи, жељен успех мора се постићп. Но, ако би тек ?госле више година нека усвојена одлика, ипак у прпносу и првашњим добрим особинама попустила, ако би се, што-но реч „изметнула“, онда треба семе обновити, т. ј. наба-